Home » Administratie » Cod galben de inundații pe râul Bârlad

Cod galben de inundații pe râul Bârlad

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a instituit cod galben de inundații pe râul Bârlad și afluenții lui din județele Iași, Vaslui și Galați, dar și pe afluenții mici ai Prutului din județele Vaslui și Galați. 

Codul galben de inundații se menține până astăzi, la ora 20.00. Precipitațiile maxime cumulate în ultimele 24 de ore înregistrate la stațiile automate sunt: 17 litri/metru pătrat la stația hidrometrică Nicolae Bălcescu (jud. Botoșani), 10,50 l/mp la stația hidrometrică Iași (județul Iași), 44.75 l/mp la stația hidrometrică Vutcani (Vaslui) și 45 l/mp la stația hidrometrică Târgu Bujor (județul Galați).

Până în prezent lucrările hidrotehnice aflate în administrarea A.B.A Prut – Bârlad se comportă în condiții de siguranță, iar echipele sunt pregătite să intervină cu materiale și utilaje, fiind impusă starea de vigilență maximă și monitorizare permanentă.

Autoritățile locale trebuie să fie pregătite pentru a asigura starea de permanență la sedii și să intervină în special în zona podurilor și a podețelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetație și plutitori, care ar putea obtura secțiunile de scurgere ale râurilor.

“Reprezentanții A.B.A Prut-Bârlad recomandă cetățenilor să evite trecerile cu vehicule prin vaduri (direct prin râu). Utilajele aflate în apropierea albiilor trebuie să fie retrase, iar în cazul acumulărilor piscicole – baraje mici, trebuie să fie verificată funcționalitatea echipamentelor de evacuare a apelor mari”, a declarat Andreea Poenaru, purtător de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Prut – Bârlad. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: