Home » Social » Temperaturile scăzute înregistrate în această perioadă fac prăpăd în culturile agricole
Gigel Crudu, directorul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Vaslui

Temperaturile scăzute înregistrate în această perioadă fac prăpăd în culturile agricole

Mai multe culturi agricole, printre care cele pomicole, viticole, de rapiță, sfeclă de zahăr și mazăre vor fi afectate de temperaturile scăzute înregistrate în această perioadă.
“Situația nu este bună deloc, având în vedere că temperaturile au fost negative și ne-am confruntat cu fenomenul de îngheț. Probleme vor fi la pomii fructiferi care erau deja înfloriți și la vița-de-vie. De asemenea, vor fi afectate culturile aflate în perioada de înflorire sau preînflorire: rapiță, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr și mazăre. Am discutat cu fermierii din județ și ei și-au manifestat îngrijorarea, fiindcă multe culturi stau sub semnul întrebării. Nu ne-am mai confruntat cu astfel de fenomene în luna aprilie. Dacă se menține vremea rea, situația va fi gravă”, a declarat Gigel Crudu, directorul Direcției Agricole Județene (DAJ) Vaslui.
Acesta a menționat că au fost primite avertizări de la Ministerul Agriculturii, iar producătorii au fost informați cu privire la fenomenele meteorologice, dar că agricultorii nu au la îndemână soluții pentru contracararea efectelor vremii.
“La culturile pomicole s-ar fi putut limita din efecte, prin crearea unor perdele de fum prin arderea de resturi vegetale sau alte materiale, însă nu știm câți pomicultori au avut posibilitatea să facă acest lucru. Oricum, vor fi pierderi substanțiale și la culturile propriu-zise și la pomii răzleți. Deocamdată, e prematur să discutăm despre suprafețele afectate, o centralizare se va face în perioada următoare, în urma discuțiilor cu fermierii din județ”, a mai spus Crudu.
Directorul DAJ Vaslui a avertizat că pierderi se vor înregistra și la culturile de legume în spații protejate, deoarece nebulozitatea a fost accentuată și plantele din solarii nu s-au putut dezvolta la timp. (G. P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: