Home » Politic » Nelu Tătaru a reușit să fie ales președinte pe județ la PNL, după ce Daniel Olteanu și susținătorii săi, scârbiți de abuzurile acestuia, l-au lăsat să candideze de unul singur

Nelu Tătaru a reușit să fie ales președinte pe județ la PNL, după ce Daniel Olteanu și susținătorii săi, scârbiți de abuzurile acestuia, l-au lăsat să candideze de unul singur

de Ionuț PREDA
Conferința Județeană a PNL de alegere a noii structuri de conducere a fost una cu scandal, în condițiile în care singurul contracandidat al președintelui interimar al partidului, deputatul Daniel Olteanu, a părăsit sala, alături de susținătorii săi, printre care și 10 primari. Olteanu i-a acuzat pe organizatori de încălcarea statutului, în condiții în care, în opinia sa, nu s-a respectat termenul legal de convocare a conferinței de alegeri interne la nivel de județ.
Deputatul Daniel Olteanu, singurul parlamentar PNL din județ, a părăsit, alături de alte câteva zeci de liberali, sala în care s-a organizat Conferința Județeană de alegere a noii structuri de conducere a PNL. Deși și-a depus candidatura pentru președinția filialei județene, alături de liderul interimar Nelu Tătaru, deputatul liberal a preferat să nu asiste la desfășurarea ședinței. El i-a acuzat pe organizatori de încălcarea regulamentelor și statutului partidului.
Daniel Olteanu a ieșit din Sala Sporturilor din Vaslui, acolo unde s-a desfășurat Conferința Județeană, după ce și-a rostit discursul, prin care și-a acuzat o parte din colegi de minciună, ipocrizie și fariseism. ”Explicația pentru care județul Vaslui este reprezentat de o singură voce liberală în Parlament, a mea, este distrugerea ideii de echipă. Îi acuz de distrugerea echipei PNL Vaslui pe cei care, uitând că adversarul e PSD, își caută adversari printre colegi. Am fost întrebat, la rândul meu, de nenumărate ori în ultima perioadă, de ce nu reacționez atunci când sunt atacat cu murdării nedemne, cu injurii, numai și numai cu minciuni. Aș ști cum să răspund, dar am un principiu la care nu vreau să renunț, acela că nu-mi atac colegii, pentru că nu ne rezolvăm problemele din familie dacă dăm foc casei. Cine crede că soluția este să ne atacăm între noi, vă rog să-l priviți atent și să vă întrebați ce interes îl mână în luptă… Trebuie să tragem toți la aceeași căruță, pentru locuitorii județului Vaslui, nu să-i vindem pe ei și să ne vindem colegii. Vreți să arăt ipocrizia, minciuna, fariseismul unora care vă cer acum votul? Nu voi face asta, se știu ei, îi știți și dumneavoastră”, a declarat, la începutul Conferinței Județene Daniel Olteanu.
”Alături de colegii mei nu am putut legitima cu prezența noastră o ședință nestatutară”
După ce a părăsit sala, parlamentarul liberal și-a explicat reacția pe care a avut-o și acuzele aduse unora dintre colegii săi, printr-o declarație de presă: ”Modalitatea de organizare a acestei conferințe s-a dovedit a fi o încercare premeditată de a deturna alegerile interne din traseul pe care l-ar fi asigurat o competiție liberă, fiind o confirmare a abuzurilor care au debutat cu ocazia Conferinței Municipale a PNL Bârlad. Piedici, încălcări cu bună-știință de legi, regulamente și norme statutare, lipsă de respect față de membrii cu drepturi egale ai acestui partid, nenumărate încercări de dezbinare și, mai presus de toate, o campanie plină de ură la adresa mea și a tuturor celor care sunt lângă mine și care își doresc un PNL puternic, echilibrat și stabil la Vaslui. Acestea au fost caracteristicile ultimei perioade. Convocatorul pentru alegerile din organizația Bârlad, de săptămâna trecută, a fost întocmit în mod abuziv, de președintele interimar, prin obstrucționarea celor 200 de membri în exercitarea dreptului de vot, ceea ce m-a determinat să formulez contestație în fața Curții de Arbitraj a PNL, solicitând drept de vot pentru toți membrii organizației. Întrucât o pronunțare nu a fost dată până în prezent, mă văd nevoit să fiu alături de majoritatea organizațiilor din PNL Vaslui și să contest această Conferință Județeană. Convocatorul pentru Conferința Județeană trebuia, conform statutului și regulamentului PNL, dar și deciziei Nr. 9 a Biroului Permanent Național (BPN), să fie întocmit cu cinci zile înainte de Biroul Permanent Județean (BPJ), lucru care, de asemenea, nu s-a întâmplat. Sunt organizații locale care nu au fost anunțate. Alături de colegii mei nu am putut legitima cu prezența noastră o sedință nestatutară. Nu am putut gira prin prezența noastră un așa-zis convocator, întrucât îmi doresc sa aibă acces la procedura de vot fiecare organizație locală, acești membri din județ fiind baza și spiritul partidului. Este rușinos să le cerem votul în campaniile electorale, dar să le îngrădim dreptul la vot în PNL Vaslui”, a precizat Daniel Olteanu.
Cum au fost justificate abuzurile: ”Am apărat statutul partidului, care, e adevărat, are probleme, are lacune”
Replica la acuzele aduse a fost dată de către senatorul Nicoleta Pauliuc, președintele comisiei pentru organizarea alegerilor interne în PNL Vaslui.
”Îmi pare rău că Dan (n.r.-Daniel Olteanu) nu a înțeles un lucru pe care eu l-am spus de când am venit de la București. Alegerile nu se câștigă în Comisia de Organizare și Desfășurare a Alegerilor (CODA), ci se câștigă aici, în fața dumneavoastră. CODA a respectat statutul în litera și spiritul lui. Au fost contestații din ambele părți. Domnul Olteanu nu a înțeles că trebuie să respecte o decizie a CODA, că orice cotizație se plătește personal, nu prin borderou. Au fost contestații din partea domnului primar Boroș (n.r.-președintele Organizației PNL Bârlad, contestat de Daniel Olteanu), care a spus că alegerile le-a câștigat împreună cu oameni care au venit după el din alte partide. Aceste contestații sunt acum la Comisia de Onoare și Arbitraj…Ultima contestație pe care au făcut-o a fost aceea că convocatorul nu a fost făcut cu cinci zile înainte de alegeri. Nimic mai fals. Primarii domnului Olteanu m-au sunat la trei zile după ce convocatorul a fost întocmit să fie introduși pe ordinea de zi. Aici, într-adevăr, CODA și-a depășit atribuțiile și a permis membrilor PNL din comunele care nu au trimis convocatoarele conform statutului să participe la această conferință și să-și exprime votul. Da, domnule Olteanu, aici am încălcat statutul. Am mesajele dumneavoastră de luni noaptea, când îmi spuneați de ce trebuie să depună convocatoarele luni noaptea, nu marți. Convocatoarele se depun cu cinci zile înainte și am încălcat statutul. De numele meu nu-și bate nimeni joc. Nu am ținut cu nicio grupare, cum spune domnul Olteanu. Am apărat statutul partidului, care, este adevărat, are probleme, are atâtea lacune. Împreună le vom rezolva. Dar nu, în momentul în care simți că echipa ta nu te mai susține să spui că celălalt îți face o problemă”, a declarat senatorul Nicoleta Pauliuc.
După replica parlamentarului desemnat de conducerea centrală a partidului să se ocupe de alegerile de la Vaslui, cei peste 330 de membri prezenți în sală au votat conducerea organizației județene. Astfel, liderul interimar din ultima jumătate de an, Nelu Tătaru, a fost ales președinte cu 324 de voturi. Contracandidatul său, Daniel Olteanu, a primit din partea colegilor de partid doar nouă voturi, alte cinci fiind nule, în condițiile în care marea majoritate a susținătorilor lui nu au participat la vot sau au fost excluși din convocator pentru a fi împiedicați să voteze. Tătaru va fi ajutat la conducerea filialei de cei doi prim-vicepreședinți aleși, primarul de Bârlad, Dumitru Boroș, și liderul Organizației PNL Negrești, Cristian Rusu.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: