Home » Administratie » Râurile din județele Vaslui și Galați sunt la limita de inundație

Râurile din județele Vaslui și Galați sunt la limita de inundație

Angajații Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad sunt în continuă monitorizare a cursurilor de apă din spațiul hidrografic Prut – Bârlad. Ca urmare a încălzirii vremii și a topirii stratului de zăpadă depus săptămâna trecută, cumulat cu precipitațiile din ultima perioadă, hidrologii avertizează că până astăzi, la ora 14.00, vor fi creșteri de debite și niveluri datorită cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, cu depășiri ale cotelor de atenție.

Pe majoritatea cursurilor de apă din spațiul hidrologic Prut – Bârlad s-au înregistrat creșteri de debite și niveluri, dar doar pe o parte din râuri au fost atinse cote specifice de apărare. Astfel, pe cursul de apă Bârlad, în județul Vaslui sunt înregistrate creșteri de niveluri la următoarele stații hidrometrice: Buhăiești, Ștefan cel Mare, Mărășeni, Bârlad și Banca. Creșteri de debite și niveluri se înregistrează și pe râul Stavnic la stația hidrometrică Frenciug, pe râul Vaslui la stația Codăiești și pe cursul de apă Dobrovăț la stația Codăiești.

În județul Galați se înregistrează pe cursul de apă Bârlad la stația hidrometrică Tecuci creșteri de niveluri cu + 30 cota de atenție. Echipele Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad sunt pregătite să intervină cu materiale și utilaje, fiind impusă starea de vigilență maximă și monitorizarea permanentă.

“Lucrările hidrotehnice aflate în administrarea ABA Prut – Bârlad sunt exploatate în condiții de siguranță, adaptând programele de exploatare ale acumulărilor în vederea asigurării tranșelor de atenuarea viiturilor. Autoritățile locale să fie pregătite pentru a asigura starea de permanență la sedii. Primarii au ca atribuții în cazul situațiilor de urgență generate de inundații și fenomene meteorologice periculoase, asigurarea, realizarea și întreținerea corespunzătoare a șanțurilor și rigolelor de scurgere a apelor pluviale, îndepărtarea materialului lemnos și a deșeurilor din albia majoră a cursurilor de apă, din secțiunile de scurgere a podurilor și podețelor pentru a evita blocarea secțiunilor”, a declarat Andreea Poenaru, purtător de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Prut – Bârlad.

În cazul acumulărilor piscicole – baraje mici, trebuie să fie verificată funcționalitatea echipamentelor de evacuare a apelor mari. Persoanele fizice sau juridice, care au în proprietate sau în folosință astfel de obiective în zone ce pot fi afectate de acțiunile distructive ale apelor, de fenomenele meteorologice periculoase la construcțiile hidrotehnice, au obligația să asigure întreținerea și exploatarea corespunzătoare a lucrărilor de apărare existente. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: