AdministratieSocial

Reprezentanții mai multor firme din județ, prezenți la Forumul Internațional de Afaceri din Republica Moldova

Reprezentanții mai multor firme din județ au participat la Forumul Internațional de Afaceri ”Investiții și oportunități de colaborare”, desfășurat în municipiul Bălți, al doilea centru urban din Republica Moldova. Pe lângă autorități locale și centrale din țara vecină, la cel mai mare eveniment economic organizat vreodată în zona de nord a republicii au fost prezenți aproximativ 300 de agenți economici, inclusiv din România, Federația Rusă, Letonia, Turcia și Bosnia-Herțegovina, precum și reprezentanți ai Uniunii Europene.

O delegație formată din oameni de afaceri din județ și conducerea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui a fost prezentă la cel mai mare eveniment economic din regiunea de nord a Republicii Moldova, respectiv Forumul Internațional de Afaceri ”Investiții și oportunități de colaborare”. Acțiunea, organizată de Camera de Comerț și Industrie din țara vecină, cu suportul Rețelei Europene a Întreprinderilor (Enterprise Europe Network), autorităților publice centrale și locale, inclusiv instituții publice și organizații de susținere a business-ului, a avut drept scop promovarea imaginii țării și a economiei autohtone pe scena internațională ca pe o locație atractivă pentru dezvoltarea afacerilor și investițiilor.

Prezent la deschiderea evenimentului, Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, a menționat că evoluția economică a oricărui stat depinde în mare măsură de dezvoltarea regională, care urmărește intensificarea și diversificarea activităților economice, stimularea investițiilor în sectorul privat, și care contribuie la reducerea șomajului și creșterea nivelului de trai.

Evenimentul a atras aproximativ 280 de oameni de afaceri din republică și de peste hotare, din țări precum România, Federația Rusă, Letonia, Turcia și Bosnia-Herțegovina. Numărul mare de firme prezente arată interesul despre care am vorbit. Cred că dezvoltarea regională este un factor foarte important pentru Republica Moldova. Atâta timp cât va fi progres doar în Chișinău, țara nu se va dezvolta uniform. Avem acorduri de asociere cu o serie de țări care sperăm să dea roade în viitorul apropiat. De aceea, ne propunem consolidarea și îmbunătățirea relațiilor economice între companiile din Republica Moldova și potențiali parteneri din România, Ucraina, Federația Rusă, Letonia, Italia, Turcia, statele CEFTA, China, etc., ca rezultat al creșterii competitivității acestora, prin crearea unei platforme de discuții și prezentare a oportunităților investiționale în regiunea de nord a Republicii Moldova”, a declarat preșdintele CCIA a Republicii Moldova, Sergiu Herea.

În acest context, președintele CCIA crede că forumul de afaceri este destinat atât antreprenorilor cu experiență, cât și celor aflați la început de drum, în căutarea de noi tendințe sau strategii eficiente de business pentru atragerea investițiilor și crearea parteneriatelor de afaceri.

Prezent la eveniment, președintele CCIA Vaslui, Ionel Constantin, a subliniat importanța dezvoltării unor afaceri în Republica Moldova, o țară care are o legislație bine pusă la punct din acest punct de vedere.

Mă adresez în dublă calitate, cea de președinte al CCIA Vaslui și cea de președinte al Centrului Bilateral de Afaceri România – Republica Moldova. Nu întâmplător spun acest lucru pentru că delegațiile noastre reunite au venit și astăzi la Bălți, o parte cu investiții în Moldova, alte interesate de noi oportunități de afaceri în această țară. Vă rog să aveți în vedere dragi prieteni moldoveni, ruși, ucraineni, polonezi, lituanieni, italieni că afacerile pe care noi le dezvoltăm în Republica Moldova, în fostul spațiu ex-sovietic, în orientul îndepărtat sau orientul apropriat vor conduce la bunăstarea celor care sunt astăzi în sală și celor care se află și trăiesc de atâta amar de vreme în spațiul acesta. Spațiul de aici este unul de confluență, unde se întâlnesc reprezentanți ai mai multor țări, toți interesați să cunoască oportunități de afaceri. Mă bucur că se cunoaște o revigorare a relațiilor bilaterale româno-moldovenești. Cred că, dincolo de vorbe, este nevoie să investim. Legislația Republicii Moldova este una bine pusă la punct și astăzi avem garanția unor faceri de succes în această țară. Doar trebuie să găsim împreună acele oportunități comune. Trebuie să avem curajul să investim”, a declarat Ionel Constantin.

Consilierul pentru comerț din cadrul delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Vasile Plămădeală, a precizat că există o evoluție pozitivă a relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, în special a celor comerciale. Unul dintre factorii care contribuie la creșterea bilanțului comercial este Acordului de Liber Schimb semnat între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Astfel, 65% din totalul exporturilor țării din stânga Prutului merg spre statele din UE. În această ordine de idei, Vasile Plămădeală a specificat că 15% din totalul produselor destinate exportului, aparțin industriei producătoare de mașini, cablajelor etc, adică produselor care relativ sunt noi pe piața din Republica Moldova. Consilierul pentru comerț din cadrul delegației UE în R. Moldova a mai precizat că susține și încurajează investițiile în Republica Moldova și în special în regiunea de nord a țării. (Ionuț PREDA)

Related Articles

Back to top button