Home » Social » Patronii pun condiții pentru majorarea salariului minim cu 100 lei: întâi productivitate, apoi bani

Patronii pun condiții pentru majorarea salariului minim cu 100 lei: întâi productivitate, apoi bani

de Dănuț CIOBANU

Majorarea salariului minim pe economie cu 100 de lei nu este văzută cu ochi buni de patronatul local. Oamenii de afaceri sunt nemulțumiți de faptul că nimeni nu a consultat firmele privind această masură. Mai mult, antreprenorii susțin că orice creștere de salarii trebuie corelată cu o creștere a productivității. În caz contrar, majorarea salarială se va transfera în prețuri, fenomen care va stimula inflația. În timp ce salariul minim stagnează, județul Vaslui se golește de forță de muncă.

Anunțul intempestiv al Guvernului României privind majorarea salariului minim pe economia a nemulțumit mediul de afaceri local.

Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui, a precizat că oamenii de afaceri au auzit din presă despre creșterea salariului minim, lucru care este de neacceptat.

„Mediul de afaceri nu a fost invitat la discuții privind creșterea salariului minim, nici nu a fost ascultat. Zilele trecute, s-a reunit la Iași Consiliul Național al IMM-urilor și acolo s-a precizat clar că oamenii de afaceri nu au fost consultați privind această măsură”, a precizat Ionel Constantin.

La rândul lui, Ovidiu Copacinschi, președintele Consiliului Județean al Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a adăugat că orice majorare salarială trebuie corelată cu productivitatea. „Statul trebuie să fie partenerul mediului de afaceri și nu concurentul acestuia. Oamenii de afaceri se luptă să asigure salarii competitive. Nu este un dezavantaj să mărim salariile, dar majorarea trebuie acoperită cu productivitate, pentru că altfel firmele dau faliment. Ar trebuie să fie o strategie de dezvoltare în toate domeniile economice, pentru ca antreprenorii să își poată face planuri de afaceri sustenabile”, a precizat Ovidiu Copacinschi.

De asemenea, Dan Hurduc, vicepreședintele CCIA Vaslui și fermier local, a precizat că majorarea salariului minim nu afectează toate sectoarele economice.

„În confecții sunt salarii mici, însă dacă se majorează cheltuielile cu forța de muncă firmele nu mai sunt competitive pe piață și investitorii pleacă. Salariul minim trebuie să rezulte în baza unei productivități, pentru că altfel nu ajungem nicăieri. Această majorare se va duce în preț și apoi în inflație și va fi afectată toată populația”, a explicat Dan Hurduc.

Salarii mici, migrație mare

Dacă majorarea salariilor ține de productivitate, criza forței de muncă se profilează a fi cea mai gravă problemă cu care se confruntă mediul economic. Antreprenorii estimează că în următorii 20 de ani va fi foarte complicat ca necesarul de forță de muncă să fie acoperit, în condițiile în care sporul natural al populației este negativ, iar exodul în străinătate continuă.

„Oamenii pleacă în străinătate și la instituțiile publice. Avem 1,5 milioane de persoane care au mers în sistemul de stat în ultimii ani. Nu avem nimic cu bugetarii, dar lupta pe piață e tot mai acerbă și fără productivitate firmele nu fac față competiției. Aici, în zona Moldovei, suntem afectați mult și de această infrastructură păcătoasă. Firmele locale au ieșit obosite din ultimii ani, lucru care este caracteristic mediului economic de la nivel național”, a spus Ionel Constantin.

Ultimii din Moldova la numărul de salariați

Conform datelor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, privind principalii indicatori economico – sociali în profil teritorial până în anul 2022, la capitolul numărului mediu de salariați județul Vaslui va ocupa ultimul loc de la nivelul Moldovei. Dacă la finalul acestui an numărul mediu de salariați este prognozat la 55.900 persoane, peste trei ani județul va avea un total de 61.000 de salariați. Potrivit acelorași estimări, Iașul va avea în anul 2022 un număr total de 189.200 angajați, Bacău – 123.700 angajați, Suceava – 118.400 angajați, Neamț – 94.700 angajați și Botoșani 63.700 angajați. Spre exemplu, în timp ce județul Bacău va avea peste trei ani un plus de 11.000 de salariați comparativ cu acest an, Vasluiul va bifa în anul 2022 o majorare de numai 5.000 de angajați.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: