Home » Business » Legumicultorii vasluieni au invadat piețele în anul trecut cu aproape 800 tone de roșii

Legumicultorii vasluieni au invadat piețele în anul trecut cu aproape 800 tone de roșii

În cursul anului 2019, un număr de 107 producători de tomate din județ au comercializat o cantitate de 791.270 kilograme de roșii în piețele vasluiene și cele limitrofe județului Vaslui.
În conformitate cu prevederile HG 107/2019 privind ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate în anul 2019, la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui au fost înregistrate 112 cereri de înscriere. Cererile au fost formulate de persoane fizice care dețin atestat de producător, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale și societăți comerciale.
Pentru prima perioadă de valorificare (ciclul I), respectiv 1 ianuarie – 15 iunie 2019 inclusiv, 62 legumicultori au îndeplinit condițiile de eligibilitate și au beneficiat de încasarea ajutorului de minimis.
De asemenea, pentru alți 45 producători de tomate care s-au înscris în cea de-a doua perioadă de comercializare (ciclul II), respectiv 1 noiembrie – 20 decembrie 2019 inclusiv, le-au fost virate sumele în luna decembrie 2019.
Valoarea sprijinului financiar al programului de susținere a produsului tomate în spații protejate care se acordă beneficiarilor este de 13.797,9 lei/beneficiar/an și reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an.
Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 metri pătrați, să obțină o producție de minimum 2 kilograme tomate/metrul pătrat, să fie înregistrați în evidențele registrului agricol, să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției.
(Dănuț CIOBANU)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*