Home » Administratie » Update! Alertă alimentară! Carnea de curcan din Ungaria a ajuns și în județul Vaslui!

Update! Alertă alimentară! Carnea de curcan din Ungaria a ajuns și în județul Vaslui!

Update:

Inspectorii sanitari veterinari au confiscat sâmbătă, 18 ianuarie, 204 kilograme de carne de curcan provenită de la ferme din Ungaria unde a fost depistat virusul gripei aviare AH5N8.

În urma notificării primite vineri seara de către DSVSA Vaslui, inspectorii sanitari veterinari au mers la cele trei măcelării Bârlad, Vaslui și Huși, unde a ajuns carnea de curcan. Conform prevederilor Directivei 94/2005, carnea a fost retrasă de la comercializare și transportată la incinerator.

În România, carnea de curcan din Ungaria a ajuns inițial în trei mari depozite din Bihor. Joi, 16 ianuarie, a fost semnalată prezența gripei aviare H5N8 la o fermă de găini din Maramureș, în localitatea Seini.

Având în vedere prezența virusului gripei aviare și în România, există riscul ca aceasta să se transmită în mai multe zone ale țării, fapt pentru care se impune luarea unor măsuri urgente. Primordială este supravegherea și monitorizarea păsărilor domestice, dar și a celor sălbatice, care reprezintă sursa naturală de transmitere.

Știre inițială:

Alertă de grad zero în județ! Direcția Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a fost notificată ieri seară cu privire la faptul că în județ au ajuns cantități de carne de curcan din Ungaria, unde a fost descoperit virusul gripei aviare H5N8.

Mihai Ponea, directorul DSVSA Vaslui, a declarat că sunt vizate trei măcelării din Vaslui, Bârlad și Huși. Inspectorii sanitari veterinari, coordonați chiar de către directorul DSVSA, vor descinde în această dimineață la unitățile vizate, în vederea indisponibilizării și neutralizării întregii cantități de carne de curcan provenită din Ungaria.

Comisia Europeană a transmis ANSVSA o notificare prin care informează că din Ungaria au fost livrate și în România produse obținute din sacrificarea curcanilor proveniți din jurul focarului de gripă aviară din țara vecină. Vom reveni. (Mihaela NICULESCU)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*