Home » Administratie » Eveniment inedit, organizat de Asociația Culturală „Constantin Hamangiu” din Bârlad

Eveniment inedit, organizat de Asociația Culturală „Constantin Hamangiu” din Bârlad

Activitatea din acest an a Asociației Culturale „Constantin Hamangiu” Bârlad a început cu dreptul duminică, în sala de conferințe a Muzeului „Vasile Pârvan”. Organizatorii au ales pentru debutul anului o lansare de carte de colorat pentru copii și a unui calendar 2020 cu personalități bârlădene.

Proiectul, inițiat de Adrian Solomon, a fost implementat cu succes, având în vedere că realizatorul caricaturilor care ilustrează paginile calendarului este Viorel Baciu, un nume consacrat în domeniu.

„Colorez românește” este prima carte de colorat din România în care este prezentată povestea tricolorului, știută prea puțin și în rândul adulților. Caricaturistul Viorel Baciu a mărturisit pentru Est News că a fost încântat să lucreze la o asemenea carte unică, absolut necesară copiilor care, astfel, pot învăța de mici istoria și importanța simbolurilor naționale.

„Asociația <<Constantin Hamangiu>>, prezidată de prof. Andrei Huiban, își propune să promoveze ceea ce alte instituții îndreptățite nu o fac, să prezinte istoria românilor așa cum a fost și cum, din păcate, nu mai este consemnată în manuale. Noi ne încăpățânăm să prezentăm cât mai obiectiv aspecte ale istoriei naționale și să conservăm cât mai mult identitatea națională. Această cărticică de colorat este o modalitate prin care insuflăm copiilor noștri ideea de patriotism și identitate națională, într-o lume a globalizării, în care această identitate este din ce în ce mai estompată”, a precizat deputatul Adrian Solomon.

Parlamentarul bârlădean este cel care își invită concitadinii la o incursiune într-o galerie a personalităților și instituțiilor locale de referință, prin intermediul unui calendar intitulat „Adrian Solomon… camarad la pas prin Bârlad”.

Calendarul prezintă în funcție de luna nașterii personalități bârlădene marcante precum Grigore Gafencu, Alexandru Ioan Cuza, Nicolae Tonitza, Alexandru Philippide, Marcel Guguianu, Victor Ion Popa, Manolache Costache Epureanu, Vasile Pârvan, Gheorghe Gheorghiu Dej, Constantin Hamangiu și Gheorghe Roșca Codreanu.

„A fost o plăcere pentru mine de a studia activitatea dar și fizionomia a 12 personalități născute la Bârlad, care și-au pus amprenta în dezvoltarea urbei dumneavoastră. Le-am redat în felul în care le-am perceput și înțeles, evident, folosind mijloacele specifice caricaturii. Este pentru prima oară când vin la Bârlad, când desenez chipurile acestor personalități. Personal, sunt îndrăgostit de spiritul lui Victor Ion Popa, care, printre altele, a fost și un foarte bun caricaturist, și sper ca proiectul a cărui bază o punem acum împreună cu Asociația <<Constantin Hamangiu>> să se finalizeze la anul cu un regal de caricatură la Bârlad”, ne-a declarat Viorel Baciu. (Mihaela NICULESCU)

About admin

%d blogeri au apreciat: