Home » Business » Programul pentru susținerea creșterii porcilor de rasă a eșuat în județul Vaslui

Programul pentru susținerea creșterii porcilor de rasă a eșuat în județul Vaslui

Programul privind acordarea unui ajutor de minimis pentru susținerea crescătorilor de porci din rasele Bazna și/sau Mangalița în vederea producerii cărnii de porc nu a avut succes în județul Vaslui. Programul se adresează persoanelor fizice, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale.

În cadrul programului, crescătorii primesc minim 2 și maxim 10 purcei, cu o greutate minimă de 10 kilograme, pentru creștere, îngrășare și livrare, a minimum 50% din porcii grași, către un procesator cu care au încheiat contract în acest sens, la o greutate, în viu, de minimum 130 kilograme/cap.

Purceii pentru creștere și îngrășare sunt preluați de la furnizorii de purcei din rasele Bazna și/sau Mangalița, în baza unui contract de livrare și transportați către crescătorii de porci eligibili. Practic, ajutorul de minimis reprezintă numărul de purcei primiți cu titlu de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculează solicitantului ajutorului, respectiv furnizorului de purcei, prin înmulțirea numărului de purcei cu 250 lei/cap purcel.

În județul Vaslui, implementarea programului nu a fost posibilă din cauza mai multor motive. Este vorba despre inexistența furnizorilor de purcei din rasele Bazna și Mangalița, dar și a interesului scăzut din partea agenților economici de a prelua porcii în vederea abatorizării.

”Eu am mers și am discutat cu toți procesatorii din județ. Aceștia nu au dorit să se înscrie în program din cauza prețurilor de achiziție a cărnii. Prin program ei trebuie să cumpere carnea pentru abatorizare cu 11 lei/kilogram, pe când de pe piața liberă o pot achiziționa cu 6 lei/kilogramul viu sau 8 lei/kilogramul în carcasă. Avantajul pe care îl au procesatorii prin acest program este că au posibilitatea să proceseze o carne de porc de calitate și să obțină produse cu valori gustative mai bune”, a precizat Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: