Home » Social » Apicultorii vasluieni au încasat un milion de lei, pentru pierderile provocate de vremea rea

Apicultorii vasluieni au încasat un milion de lei, pentru pierderile provocate de vremea rea

Apicultorii care au înregistrat pierderi în urma ploilor torențiale din perioada martie – mai 2019 au primit bani frumoși de la bugetul de stat. Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, a precizat că 498 de apicultori locali au primit subvenții pentru pierderile cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile.

”Valoarea sprijinului financiar a fost de 20 lei/familia de albine. Sumele au reprezentat ajutorul de minimis care s-a plătit beneficiarilor într-o singură tranșă. Pentru obținerea sprijinului, solicitanții au depus o cerere la DAJ Vaslui, până la data de 31 octombrie 2019. În total, apicultorii vasluieni care au îndeplinit condițiile au încasat suma de 968.640 lei”, a spus Gugel Crudu.

În data de 24 septembrie 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial o hotărâre privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2019 asupra sectorului apicol”. Măsura a fost destinată apicultorilor din domeniul producției primare, astfel încât să se asigure continuarea ciclului de producție.

Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar, apicultorii au îndeplinit cumulativ următoarele condiții: să aibă familii de albine înscrise în baza de date națională apicolă la data 1 martie 2019 și să dețină familii de albine înregistrate/autorizate la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui.

În situația în care beneficiarii aveau în exploatație mai multe stupine situate pe raza mai multor unități administrativ-teritoriale din județe diferite, aceștia au depus o singură cerere la direcția pentru agricultură pe teritoriul căreia beneficiarul deținea numărul cel mai mare de familii de albine.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: