Home » Administratie » Verde pentru investiții de 108 milioane lei, în transportul local din municipiul Vaslui

Verde pentru investiții de 108 milioane lei, în transportul local din municipiul Vaslui

de Dănuț CIOBANU 

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, și Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est, au semnat contractul de finanțare pentru cel mai important proiect pe transportul local. Proiectul are o valoare totală de 108 milioane de lei și vizează modernizarea infrastructurii de transport și achiziționarea de autobuze ecologice. Investiția face parte dintr-un portofoliu de proiecte depus de Primăria Vaslui pe Axa 4 din POR 2014-2020, unde municipiul reședință de județ beneficiază de o finanțare totală de 28 milioane de euro.

Ieri, la sediul Primăriei Vaslui, a fost semnat contractul de finanțare pe proiectul privind dezvoltarea transportului local. Proiectul vizează extinderea rutelor, traseelor și stațiilor pentru transportul public de călători. De asemenea, investiția are la bază o componentă referitoare la achiziționarea de mijloace de transport de călători ecologice și o componentă care privește extinderea și modernizarea infrastructurii de transport local.

La eveniment au luat parte Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, Vasile Asandei, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est, angajați ai primăriei și alți invitați. Proiectul este finanțat prin Axa Prioritară 4 din cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020 și are o valoare totală de 108 milioane de lei.

Vasile Pavăl a precizat că municipiul Vaslui beneficiază de o finanțare totală pe Axa 4 care se ridică la suma de 132 milioane de lei (28 milioane de euro). În cadrul acestei axe de fianțare, Primăria Vaslui are mai multe proiecte depuse: dezvoltarea transportului local, reamenajarea unui teren în parcul Copou, construirea unei creșe și a unei grădinițe, precum și extinderea serviciilor de utilități în zona Rediu.

”Pentru creșă și grădiniță am semnat contractul de finanțare și acum se lucrează la proiectele tehnice. După finalizarea proiectelor vom face licitație pentru adjudecarea execuției. Proiectul de la Copou, cel de la Rediu și cel care privește construcția depoului sunt în verificare la ADR Nord Est. Azi semnăm contractul de finanțare pentru cel mai important proiect, în valoare de 108 milioane de lei. Acordăm o atenție deosebită transportului, care trebuie să fie un serviciu civilizat și modern”, a spus Vasile Pavăl.

Investiții în transportul ecologic 

Vasile Asandei a subliniat că autoritățile locale din municipiul Vaslui au reușit, în ultimii ani, să modernizeze orașul cu ajutorul fondurilor europene.

”În urmă cu doi ani au venit la Vaslui reprezentanții Comisiei Europene (CE) și au apreciat municipiul ca un oraș modern. Făceam un calcul când veneam la Vaslui și, dacă am folosi valoarea banilor dinainte, acest proiect are o finanțare de 1.000 miliarde lei vechi, ceea ce nu este puțin pentru o comunitate. Suntem în ultimul an al exercițiului bugetar, când semnăm acest contract. Știm că este posibilitatea de prelungire cu încă trei ani a perioadei de implementare a proiectelor, până în anul 2023, dar de fapt suntem întârziați cu acest program”, a precizat Vasile Asandei.

În cadrul proiectului vor fi achiziționate 18 mijloace de transport călători, din care opt autobuze hibrid diesel/electric și 10 troleibuze nearticulate. În ceea ce privește extinderea și modernizarea infrastructurii de transport vor fi montați 342 de stălpi pentru susținerea rețelei pentru firul de contact al troleibuzelor, 10,3 kilometri rețea de transport cale dublă, vor fi construite 25 de stații noi aferente zonelor de extindere a rețelelor de troleibuze și vor fi amenajate 69 de stații de călători existente. Totdodată, pe traseele de extindere a rutelor ecologice se vor amenaja trotuare pentru călători.

”Avem un volum imens de lucru. Suntem responsabili pentru ceea ce semnăm și ceea ce facem. Nu există axa de finanțare pe care să nu depunem proiecte, pentru a aduce bani în comunitate. Banii locali nu sunt suficiență pentru dezvoltare”, a completat Vasile Pavăl.

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: