de Dănuț CIOBANU
Firmele din județul Vaslui sunt departe de a beneficia de o creditare avantajoasă din partea băncilor comerciale. Deși oamenii de afaceri locali au solicitat în mod repetat acordarea de împrumuturi cu dobândă zero pentru susținerea activității economice, realitatea este cu totul alta. În primele șase luni ale acestui an, creditarea pentru agenții economici a fost înghețată, iar injecția de capital mult așteptată a rămas doar la stadiul de cerință.
În luna ianuarie 2020, agenții economici din județul Vaslui aveau credite bancare în monedă națională în sumă totală de 534 milioane de lei. După jumătate de an de pandemie de coronavirus și debutul crizei economice, împrumuturile contractate la bănci au scăzut la valoarea de 520 milioane de lei.
Conform datelor Băncii Naționale a României (BNR), situația nu este mai bună nici în ceea ce privește împrumuturile în valută. Dacă în luna ianuarie firmele aveau contractate credite la instituțiile financiare care totalizau suma de 56,3 milioane de lei, la sfârșitul lunii iunie a acestui an valoarea împrumuturilor s-a diminuat la 47,9 milioane de lei. Practic, societățile comerciale nu au mai apelat la credite bancare pentru a-și susține activitatea sau a demara noi investiții, fenomen care se traduce printr-un blocaj la nivel economic.
În plină pandemie de COVID-19, mediul de afaceri vasluian a solicitat de urgență credite bancare avantajoase. Întreprinzătorii au precizat că băncile trebuie să practice comisioane mici aproape de zero, iar restul să nu fie mai mari de 2,5%. La fel ar trebui să facă și BNR, care să aibă o finanțare de 0% la fel cum fac instituțiile financiare din alte state ale lumii.
”Trebuie făcută o infuzie de capital pentru a stimula consumul și a ține în viață firmele. Dacă economia nu e în viață, nu ai de unde alimenta bugetele locale. Va fi foarte greu, și de aceea este nevoie de credite avatajoase cu dobândă zero pentru a ține în viață investițiile și UAT-urile. Va fi tot mai greu și, dacă lucrurile nu se schimbă, se va ajunge că autoritățile locale să nu mai aibă fonduri nici de salarii”, spunea Ionel Constantin. Ionel Constantin, președintele Camerei de Comeț Industrie și Agricultură Vaslui.
În acest context, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România a cerut autorităților să adopte măsuri prin care să îi ajute pe micii întreprinzători să facă față efectelor economice produse de impactul coronavirusului. Oamenii de afaceri au cerut identificarea de soluții simple pentru alocarea de fonduri europene din exercițiul financiar 2014-2020, fonduri care nu au fost cheltuite până la această dată. Este nevoie de a sprijini puternic IMM-urile cu proiecte, pentru ca firmele să aibă capital de lucru și lichidități, pentru a trece mai ușor această perioadă complicată.
O altă propunere venită din partea întreprinzătorilor vizează acordarea de asistență tehnică firmelor care sunt în dificultate. La fel de importante pentru oamenii de afaceri sunt modificarea legislației privind achizițiile publice, precum și modificarea legislației muncii, urmând să fie introduse munca de acasă, munca temporară etc.