Home » Local » Gospodăriile populației din județul Vaslui au împrumutat în 2020 de la bănci 58 milioane de lei

Gospodăriile populației din județul Vaslui au împrumutat în 2020 de la bănci 58 milioane de lei

Potrivit datelor Băncii Naționale a României, în luna noiembrie 2020 gospodăriile populației din județul Vaslui aveau credite totale în monedă națională în valoare de 906,1 milioane de lei. Vasluienii au alocat cei mai mulți bani către consum – 500,6 milioane de lei, locuințe – 369,3 milioane de lei și alte scopuri 0,6 milioane de lei. Împrumuturile populației au crescut în acest an de la o lună la alta, în ciuda problemelor economice provocate de pandemia de coronavirus. Spre exemplu, dacă în luna ianuarie a acestui an populația avea credite în lei în valoare totală de 848 milioane de lei, în luna august 2020 gospodăriile populației din județul Vaslui aveau împrumuturi la bănci care totalizau suma de 892,7 milioane de lei.

Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a spus că trebuie văzut ce categorii ale populației merg la bănci pentru a lua împrumuturi.

”Sunt numeroși funcționari care lucrează în agențiile statului, care își permit să facă împrumuturi bancare chiar și acum în plină criză de sănătate. În același timp, s-au făcut majorări de salarii la funcționari, profesori, doctori etc, și aici avem o altă categorie care are curaj să facă împrumuturi”, a precizat Ovidiu Copacinschi.

În schimb, există și o categorie a populație care nu își permite să contracteze credite bancare pentru consum, achiziționarea de locuințe sau alte necesități.

”Sunt categorii de populație care nu s-au apropiat de bănci. Vorbim în primul rând de pensionari, dar și de lucrătorii în mediul privat, cărora le-au fost puse în pericol locurile de muncă”, a mai adăugat Ovidiu Copacinschi.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: