Home » Agricultura » Veste mare pentru fermieri! Amenajamentele pastorale pot fi elaborate până în ianuarie 2022

Veste mare pentru fermieri! Amenajamentele pastorale pot fi elaborate până în ianuarie 2022

Termenul privind obligativitatea amenajamentelor pastorale ca și condiție de eligibilitate la subvenția pentru pășunile aflate în exploatare la nivel național a fost prelungit până la data de 1 ianuarie 2022. Conform prevederilor legale, amenajamentele pastorale urmau să fie elaborate până în data de 1 ianuarie 2021. Un astfel de termen ar fi făcut ca UAT-urile care nu au finalizat amenajametul să piardă subvențiile europene alocate pentru pășuni.

În județul Vaslui, un număr de 21 de UAT-uri riscau să piardă subvențiile pe suprafață, din cauză că nu au solicitat elaborarea proiectelor de amenajamente pastorale. Potrivit situației operative, din cele 86 UAT-uri ale județului, pentru 46 au fost realizate amenajamentele pastorale, iar 19 amenajamente sunt în lucru.

Începând din anul 2020, APIA Vaslui verifică toate suprafețele cu pășuni, pentru care fermierii solicită subvenții. În anul 2019, pentru un hectar de pășune s-au acordat subvenții de 102 euro/hectar în cadrul plăților directe pe suprafață, 59 de euro/hectar pentru înverzire și 5 euro/hectar ca plată redistributivă pentru suprafețele de până la cinci hectare și 48 euro/hectar pentru suprafețele între 6 și 30 hectare. Toate aceste sume care se totalizează reprezintă subvenția pentru un hectar de pajiște.

O mare parte din pășunile existente în județul Vaslui sunt, în prezent, în paragină. Pe aceste suprafețe nu s-au mai executat lucrări de întreținere, iar capacitatea acestor islazuri de a acoperi necesarul de hrană pentru animale a scăzut semnificativ.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*