Home » Administratie » Drapelul heraldic al Bârladului, păreri pro și contra

Drapelul heraldic al Bârladului, păreri pro și contra

În curând, municipiul Bârlad va avea un drapel heraldic. Ideea aparține primarului Dumitru Boroș, care a supus dezbaterii publice, pe pagina de Facebook a Primăriei, până pe 22 ianuarie, proiectul privind aprobarea acestui drapel.

Varianta propusă dezbaterii este un drapel în culorile albastru și auriu și are imprimată stema municipiului Bârlad, aprobată prin HG 1972/2004, precum anul 1401, de când datează prima atestare documentară a localității. De asemenea, drapelul este mărginit de franjuri aurii.

Ideea unui drapel heraldic al orașului, în varianta propusă de primărie, a stârnit reacții pro și contra printre bârlădeni, pe rețelele de socializare.

Biroul de Presă al Primăriei a postat pe pagina de Facebook a instituției un comunicat prin care le mulțumește celor care și-au exprimat părerile și au venit cu sugestii, propuneri și amendamente la proiectul inițiat de edilul-șef.

În legătură cu anunțul pentru dezbaterea publică privind drapelul heraldic al municipiului Bârlad, primarul Dumitru Boroș le mulțumește celor care și-au exprimat păreri pro sau contra proiectului de steag, așteaptă în continuare sugestii și îi asigură că va ține cont de toate remarcile făcute.

Pentru o mai bună înțelegere, etapa dezbaterii publice este premergătoare procedurii legale de avizare a drapelului municipiului Bârlad, etapă în care orice persoană sau entitate interesate poate formula sugestii, propuneri, amendamente, etc. asupra proiectului pus în dezbatere. Mai mult, oricine ar fi putut avea o astfel de inițiativă, fără a fi obligat la o consultare prealabilă. Tocmai acesta este și scopul unei dezbateri publice!

Pașii legali propriu-ziși vor urma după încheierea dezbaterii publice, când vor fi analizate și selectate toate propunerile de către o comisie de specialitate care va supune dezbaterii Consiliului Local Bârlad una sau mai multe variante de drapel.

După aprobarea Consiliului Local Bârlad, varianta sau variantele oficiale vor fi înaintate Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care, la rându-i, le va supune avizării Comisiei Naționale de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Academiei Române.

Varianta finală, avizată de Comisia Națională, va face obiectul unui proiect de hotărâre pentru a fi aprobat de Guvernul României.

Interesul manifestat față de această inițiativă a primarului Dumitru Boroș, pe care nimeni nu a avut-o în istoria Bârladului, dovedește dorința localnicilor de a avea un drapel al lor. Și-l vor avea, așa cum și-l doresc!”, se arată în comunicatul Biroului de Presă și Relații Publice al Primăriei Municipiului Bârlad.

Menționăm că Bârladul are și un imn al său, lansat în urmă cu câțiva ani, care nu a fost intonat de prea multe ori. Să sperăm că drapelul Bârladului va avea o soartă mai bună. (M.N.)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

%d blogeri au apreciat: