Home » Business » După ce au ratat proiectul autostrăzii Târgu Mureș-Iași, vasluienii pot visa la autostrada București-Chișinău

După ce au ratat proiectul autostrăzii Târgu Mureș-Iași, vasluienii pot visa la autostrada București-Chișinău

de Dănuț CIOBANU 

Autostrada Târgu Mureș – Iași rămâne la stadiul de dorință pentru vasluieni. Deși au solicitat cu insistență demararea proiectului, patronatele locale s-au resemnat și nu au convingerea că, în următorii ani, va demara construcția autostrăzii. Până la momentul respectiv, vasluienii pot în continuare să viseze, cum ar fi la o autostradă pe direcția București – Chișinău, care să treacă prin județul nostru.

Conectarea județului Vaslui la o autostradă care să facă legătura cu vestul României este departe de a fi realizată. Chiar dacă patronatele și autoritățile locale de la nivelul județului au sprijinit o astfel de investiție, implementarea proiectului nu se va face nici în anii următori. Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că vasluienii au visat mult la o autostradă, pe care însă nu o vom avea atât de curând.

”Noi ne-am angajat foarte tare în promovarea autostrăzii Târgu Mureș – Iași, gândindu-ne că suntem la o distanță mică de Iași și poate așa reușim și noi să fim conectați. De ce nu s-ar construi o autostradă București – Chișinău, care să treacă prin Vaslui?! Sper că politicienii noștri pe care i-am votat, indiferent de culoarea politică, să ne vadă și să aibă forță să promoveze interesul județean”, a precizat Ionel Constantin.

Pentru Regiunea Moldovei, construcția autostrăzii este esențială pentru asigurarea dezvoltării economice. În prezent, agenții economici care exportă  marfă în țările Uniunii Europene fac între 10 și 12 ore până la granița de vest a României. Dacă am avea această autostradă, marfa din Moldova ar ajunge în Ungaria în maxim patru ore și, astfel, s-ar reduce mult costurile de transport.

”De ani de zile noi sprijinim acest proiect și am avut o inițiativă în acest sens împreună cu Camera de Comerț Neamț. Este vorba despre petiția Salvați Moldova de Sărăcie, care a fost semnată de 600 de companii mari și mijlocii din Moldova. Susținem cu toată tăria acest demers al autostrăzii”, a mai spus Ionel Constantin.

În cursul lunii mai 2018, Guvernul a anunțat că va adopta un pachet de investiții strategice realizate prin parteneriat public-privat, urmând să fie realizate, în acest fel, trei autostrăzi printre care și autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț – Iași –Ungheni.

Camera Deputaților a adoptat în data de 7 noiembrie 2018, proiectul de lege privind aprobarea realizării autostrăzii Iași-Târgu Mureș – intitulată Autostrada Unirii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: