Home » Local » Ce ne așteaptă în anul 2021?! Relansare economică sau falimente și disponibilizări masive

Ce ne așteaptă în anul 2021?! Relansare economică sau falimente și disponibilizări masive

de Dănuț CIOBANU  

Anul 2021 este privit cu mare îngrijorare de înreprinzătorii de la nivelul județului Vaslui. În funcție de modul în care Guvernul va ști să adopte măsuri de redresare economică, vom avea parte de o relansare rapidă a producției și consumului sau de o recesiune. Crizza economică înseamnă un număr mare de falimente și disponibilizări colective.

Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că, dacă guvernanții vor face investiții și vor promova interesul general și nu interesul particular, atunci în acest an va fi bine.

”Dacă guvernanții vor stăpâni anul 2021, va fi o reducere mai mică de personal și falimente la un număr mai mic de firme. Altfel, va fi prăpăd! Nu putem la această oră să previzionăm, dar în mai – iunie ne vom da seama dacă vom reporni motoarele economiei și vor fi făcute investiții”, a spus Ionel Constantin.

În opinia oamenilor de afaceri, este nevoie de o mai mare prezență a autorităților centrale în economie, printr-o serie de intervenții în ajutorul firmelor afectate de pandemie din sectoare precum agricultură, turism etc. Pe lângă un curs stabil al monedei naționale, patronatul mai cere ca bancile comerciale să practice dobânzi avantajoase pentru mediul economic.

”Depinde mult de investițiile de stat, în care firmele private să se asocieze și să poată câștiga la licitație aceste proiecte”, a mai adăugat Ionel Constantin.

Din nefericire, după aproape un an de pandemie de COVID-19 situația economică este extrem de dificilă.

”Agenții economici sunt foarte obosiți și fac eforturi să supraviețuiască pe piață. Parametrii economici și financiari sunt în scădere la toate firmele. Speranța oamenilor de afaceri a fost să închidă anul economic cu firmele în viață. În acest an, rămâne de văzut ca cei care ne conduc să fie dedicați activității lor în ceea ce privește relansarea economică”, a spus Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui.

Prăbușirea inițiativei private se vede și în fluxurile financiare ale agenților economici de la nivel local. În luna ianuarie 2020, agenții economici din județul Vaslui aveau credite bancare în monedă națională în sumă totală de 534 milioane de lei. După jumătate de an de pandemie de coronavirus și debutul crizei economice, împrumuturile contractate la bănci au scăzut la valoarea de 520 milioane de lei.

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: