Home » Local » Statistici negre pentru economia vasluiană: muncă nedeclarată și accidente de muncă

Statistici negre pentru economia vasluiană: muncă nedeclarată și accidente de muncă

Ultima lună a anului trecut a fost nefastă pentru lucrătorii din județul Vaslui. Potrivit datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui, în luna decembrie 2020 au fost comunicate de angajatori 3 evenimente, în care au fost implicaţi lucrători. Astfel, au fost avizate de catre ITM Vaslui şi IM București 5 dosare de cercetare, în urma cărora a fost înregistrat un accident de muncă mortal şi 4 accidente de muncă care au produs incapacitate temporară de muncă.

”Cauzele care au dus la producerea accidentelor de muncă sunt multiple. Angajatorii nu au asigurat cunoaşterea şi respectarea prevederilor legale în domeniul securității şi sănătăţii în muncă, iar lucrătorii nu au respectat măsurile dispuse de angajatori, fiind utilizate echipamente de muncă la activităţi contraindicate care au generat pericol de accidentare”, a precizat Manuela Moraru, purtător de cuvânt al ITM Vaslui.

Din nefericire, accidentele de muncă au fost acompaniate de munca nedeclarată. În luna trecută, inspectorii de muncă au identificat 2 angajatori care foloseau muncă fără forme legale. Au fost identificate 3 persoane care prestau muncă nedeclarată fără a avea încheiate contracte individuale de muncă. Pentru persoanele identificate că prestau muncă la negru, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru munca nedeclarată fiind de 60.000 lei.

În luna decembrie 2020, în domeniul relațiilor de muncă au fost aplicate în total 9 de sancțiuni contravenționale, din care 5 de amenzi în valoare de 69.500 lei și 4 avertismente. De asemenea, au fost trasate un număr de 121 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: