Home » Agricultura » Cei aproximativ 60.000 de zilieri din județul Vaslui vor primi mai mulți bani în 2021

Cei aproximativ 60.000 de zilieri din județul Vaslui vor primi mai mulți bani în 2021

Creșterea salariului minim pe economie conduce la creșterea plății minime și pentru zilieri. Astfel, în acest an, tariful minim pe oră va fi de 13,583 lei/oră. Pentru o zi de lucru de 8 ore, zilierul trebuie plătit cu minim 108,6 lei/brut.

Anual, în județul Vaslui se înregistrează în medie peste 60.000 de zilieri, care activează cu precădere în agricultură și construcții. Conform legislației în vigoare, domeniile în care se pot presta activități care au caracter ocazional sunt agricultură, silvicultură, exploatări forestiere, pomicultură și viticultură, apicultură, zootehnie etc. Persoanele care lucrează cu zilieri sunt obligate la plata unui impozit de 16%, calculat la remunerația brută acordată acestora, în caz contrar, riscând amenzi de până la 20.000 lei.

Inspecția Muncii Vaslui reamintește persoanele care utilizează zilieri pentru diferite activități cu caracter temporar că sunt obligate să renunțe la registrele clasice și să înregistreze activitatea prestată de lucrători în registrul electronic. Obligația este valabilă începând de sâmbătă, 25 iulie 2020, în urma publicării în Monitorul Oficial a ordinului semnat de ministrul Muncii și Protecției Sociale, privind metodologia de întocmire și transmitere a Registrului electronic de evidență a zilierilor.

Guvernul a indexat salariul minim pe economie cu un procent de 3,1%. Mai exact, în anul 2021, lucrătorii cu salariul minim vor  avea în plus 70 de lei brut. În timpul negocierilor, patronatele au cerut înghețarea salariului minim, în timp ce sindicatele au solicitat o creștere până la 2.400 lei, de la 2.230 de lei.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*