Home » Local » Datornici la bănci! Efectele pandemiei de COVID-19 vor crește valoarea creditelor restante

Datornici la bănci! Efectele pandemiei de COVID-19 vor crește valoarea creditelor restante

de Dănuț CIOBANU 

Tot mai mulți clieți ai băncilor comerciale nu vor mai putea să își achite la timp ratele la creditele contractate. Avertizarea este făcută de mai mulți analiști în domeniu, care au declarat pentru presa centrală că băncile se vor confrunta cel puțin în prima jumătate a acestui an cu o creștere a creditelor neperformante. La sârșitul anului trecut, în județul Vaslui erau înregistrate credite restante în monedă națională de 37,8 milioane de lei, iar la împrumuturile în valută restanțele erau de 4 milioane de lei.

Majorarea protofoliului de credite restante va avea loc în contextul în care impactul pandemiei de coronavirus asupra economiei va continua să fie semnificativ. De asemenea, în acest an se vor vedea efectele unor măsuri adoptate în anul anterior, cum ar fi amânarea plăților ratelor la credite. În acest context, sunt extrem de importante planurile de stimulare economică implementate de către guvernanți, dar și sprijinul acordat domeniilor lovite puternic anul trecut de pandemia de COVID-19.

Un credit devine neperformant în cazul în care există indicii cu privire la probabilitatea ca debitorul să nu ramburseze creditul sau dacă au trecut mai mult de 90 de zile fără ca debitorul să fi achitat ratele convenite. O persoană fizică nu își mai poate achita ratele la credit dacă își pierde locul de muncă, în timp ce o companie se confruntă cu probleme financiare.

În județul Vaslui, la sfârșitul lunii noiembrie 2020, erau înregistrate credinte curente în lei în valoare totală de 1.443 milioane lei, din care creditele restante totalizau suma de 37,8 milioane de lei. În cazul împrumuturilor în valută, erau înregistrate credite curente de 259,7 milioane lei, din care 4 milioane de lei credite restante.

Potrivit datelor Băncii Naționale a României, în luna noiembrie 2020 gospodăriile populației din județul Vaslui aveau credite totale în monedă națională în valoare de 906,1 milioane de lei. Împrumuturile populației au crescut în acest an de la o lună la alta, în ciuda problemelor economice provocate de pandemia de coronavirus. Spre exemplu, dacă în luna ianuarie a acestui an populația avea credite în lei în valoare totală de 848 milioane de lei, în luna august 2020 gospodăriile populației din județul Vaslui aveau împrumuturi la bănci care totalizau suma de 892,7 milioane de lei.

Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a spus că trebuie văzut ce categorii ale populației merg la bănci pentru a lua împrumuturi.

”Sunt numeroși funcționari care lucrează în agențiile statului, care își permit să facă împrumuturi bancare chiar și acum în plină criză de sănătate. În același timp, s-au făcut majorări de salarii la funcționari, profesori, doctori etc, și aici avem o altă categorie care are curaj să facă împrumuturi. Însă, sunt categorii de populație care nu s-au apropiat de bănci. Vorbim în primul rând de pensionari, dar și de lucrătorii în mediul privat, cărora le-au fost puse în pericol locurile de muncă”, a spus Ovidiu Copacinschi.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: