Home » Administratie » CJ Vaslui va trage de pe piața bancară un credit de 50 milioane de lei. Banii vor fi dedicați proiectelor europene

CJ Vaslui va trage de pe piața bancară un credit de 50 milioane de lei. Banii vor fi dedicați proiectelor europene

de Dănuț CIOBANU 

Pentru a putea implementa proiectele europene nerambursabile, județul Vaslui are nevoie de o sumă considerabilă pentru a acoperi cofinanțarea și prefinanțarea investițiilor. Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a precizat că din resursele locale nu pot fi alocate aceste sume și singura soluție este apelarea la un împrumut. Creditul este în valoare de 50 milioane de lei, iar autoritățile județene au demarat acțiuni pentru a trage de pe piața bancară această sumă. 

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a aprobat o hotărâre privind contractarea și garantarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de 50.000.000 lei, în vederea asigurării cofinanţării şi prefinanţării proiectelor de interes judeţean finanţate din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. Finanțarea are o maturitate de până la 12 de ani, din care o perioadă de graţie de până la 3 ani şi o perioada de rambursare de până la 9 ani.

”Principala utilizare a creditului vizează obligațiile noastre de cofinanțare din diferite proiecte, cum ar fi drumul strategic și altele care sunt în implementare în acest moment. Noi, cu puținătatea resurselor alocate, nu avem altă posibilitate decât să contractăm acest credit. Eu sper ca pe piața bancară să găsim creditul respectiv și, astfel, să ne putem onora toate obligațiile de cofinanțare a proiectelor respective. Din ceea ce avem noi din bugetul nostru, să încercăm să mai realizăm și alte câteva obiective”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

Contractarea şi garantarea finanţării rambursabile se fac pentru realizarea investiţiilor publice de interes judeţean: Creşterea eficienţei energetice a imobilului “CSEI Elisabeta Polihroniade”; Reabilitare, modernizare şi dotare Şcoala Profesională Specială “Sfânta Ecaterina” Huşi; Dotarea Ambulatoriului integrat al Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui; Extindere Unitate de Primiri Urgenţe şi realizare heliport; Reabilitare şi modernizare Drum strategic judeţean Bârlad – Laza – Codăeşti (DJ 245, DJ 245 M, DJ 247, DJ 246).

Garantarea împrumutului se va face din veniturile bugetului local al judeţului Vaslui. Serviciul datoriei publice locale nu reprezintă obligaţii sau răspunderi ale Guvernului României şi acesta va fi plătit din bugetul local sau/şi din împrumuturi pentru refinanţarea datoriei publice locale.

În prezent, județul Vaslui are în implementare un număr de 13 proiecte pentru care se beneficiază de fonduri europene nerambursabile în valoare de peste 293.000.000 lei. Pentru implementarea acestor investiții este nevoie urgentă de resurse financiare pentru a asigura cofinanţarea şi prefinanţarea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

%d blogeri au apreciat: