Home » Administratie » PS Ignatie: „În fața morții, am vrea să biruiască dragostea, să topească întristarea. Părintele Mihai Căpriță mi-a intrat la suflet ca un om entuziast, dezinvolt, bun și inteligent”

PS Ignatie: „În fața morții, am vrea să biruiască dragostea, să topească întristarea. Părintele Mihai Căpriță mi-a intrat la suflet ca un om entuziast, dezinvolt, bun și inteligent”

Joi, 21 ianuarie 2021, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, înconjurat de un sobor de preoți, a oficiat slujba de înmormântare a părintelui Mihai Căpriță, fost paroh al Parohiei „Sfinții Voievozi” din Bârlad.

După Sfânta Liturghie, de la ora 11.30, a început slujba Înmormântării, oficiată în biserica „Sfinții Voievozi”.

În cuvântul de învățătură, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre realitatea morții și despre cum ne raportăm la trecerea spre cele veșnice a unei persoane dragi:

„Întotdeauna, când săvârșim slujba de prohodire a cuiva foarte drag sufletului nostru, ne gândim că moartea este un mare intrus în existența noastră, o realitate pe care am dori să nu vină niciodată.Am vrea să biruiască dragostea, să topească întristarea pe care o aduce moartea.Ori de câte ori participăm la înmormântarea cuiva drag, să ne gândim la și propriul nostru sfârșit.

Nu suntem veșnici. Este foarte important să avem desaga sufletului plină cu fapte bune, cu lumină și dragoste. Pe acestea le vom duce cu noi.

Nu vom lua nimic din această lume, oricât ne-am consuma pentru cele pământești. Luăm cu noi ceea ce am împărtășit sufletește cu cei de lângă noi. Rămâne în urma noastră imaginea faptelor bune. Când moare cineva noi nu spunem câtă avere a avut, cât de inteligent a fost, ci spunem cât de bun a fost, câte fapte frumoase a făcut, câtă dragoste și sensibilitate a avut. Pe acestea le ducem în veșnicie.

Să nu ne gândim că moartea este nu pentru noi. Într-una din stihirile de la slujbă ni se spune că «peste puțin timp toți vom fi pulbere» și că «viața noastră pe pământ este ca o jucărie». «Devenim ceea ce n-am fost, adică țărână, și, din ceea ce suntem, ne stricăm». «Viața este un vis nestătător, suflare care nu are putere, zbor de pasăre călătoare, corabie pe mare care nu lasă niciun fel de urmă în urma ei».

 Preasfințitul Ignatie a amintit de lucrarea pastorală a părintelui Mihai Căpriță, pe care l-a caracterizat drept un «slujitor bun» al Bisericii:

„Cred că și astăzi Iisus plânge, dar, în același timp, ne dă nădejde că este înviere.Plânge pentru că noi l-am pierdut pe unul din slujitorii buni ai Bisericii, pe părintele Mihai Căpriță.

Mi-a intrat la suflet ca un om entuziast, dezinvolt, bun și inteligent. După 34 de ani de slujire la altar, a venit acum vremea să slujească în fața altarului ceresc al Tronului Preasfintei Treimi.

Îi mulțumesc pentru slujirea pe care a depus-o în Biserică, pentru jertfa de a-i apropia pe credincioși de cele spirituale. Să îi răsplătească Dumnezeu, cum știe El cel mai bine, pentru tot ceea ce a făcut frumos în această lume.

Să îl odihnească cu drepții, și să îl facă părtaș de slava Sa cea cerească. Familiei îndurerate, Domnul să îi dăruiască mângâiere și încurajare. A vrut să moară acasă, înconjurat de ai săi”.

Sursa www.episcopiahusilor.ro

About admin

%d blogeri au apreciat: