Home » Administratie » Al doilea drum strategic, verde pentru finanțare. Județul Vaslui intră în parteneriat cu ADR Nord-Est

Al doilea drum strategic, verde pentru finanțare. Județul Vaslui intră în parteneriat cu ADR Nord-Est

de Dănuț CIOBANU 

Fișa de proiect „Axa rutieră strategică Sud-Vest a judeţului Vaslui” a fost selectată pentru finanțare. Proiectul de fost depus în luna septembrie 2020 de Consiliul Județean Vaslui la ADR Nord-Est. Pentru a pregăti implementarea celui de al doilea drum strategic, județul Vaslui intră în parteneriat într-un proiect cu ADR Nord-Est. Parteneriatul vizează pregătirea documentaţiei tehnico-economică a proiectului pe infrastructură, finanțat din perioada de programare 2021-2027.

Județul Vaslui va încheia un parteneriat cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord – Est, în vederea pregătirii, depunerii şi implementării unei cereri de finanţare în cadrul Programului Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT) 2014-2020. Parteneriatul vizează elaborarea documentaţiilor tehnico- economice necesare pentru proiectul de infrastructură rutieră ,,Axa rutieră strategică Sud – Vest a judeţului Vaslui”. Astfel, județul Vaslui va fi partener la proiectul „Sprijin la nivelul Regiunii Nord-Est pentru pregătirea de proiecte finanţate din perioada de programare 2021-2027”, depus de ADR Nord-Est în calitate de lider de parteneriat.

Valoarea eligibilă a proiectului pentru județul Vaslui este de  4.864.818 lei, din care 4.767.521 lei, reprezentând 98% din valoarea nerambursabilă asigurată prin POAT 2014-2020 și 97.296 lei, reprezentând contribuţia de 2% la cheltuielile eligibile, asigurate judeţul Vaslui.

În luna septembrie 2020, judeţul Vaslui a depus la ADR Nord-Est fişa de proiect cu titlul ,,Axa rutieră strategică Sud-Vest a judeţului Vaslui”. Prin adresa ADR Nord-Est de la sfârșitul anului trecut, Consiliul Judeţul (CJ) Vaslui a fost informat că fişa de proiect a fost selectată pentru finanţare şi proiectul „Sprijin la nivelul Regiunii Nord-Est pentru pregătirea de proiecte finanţate din perioada de programare 2021-2027 pe domeniile mobilitate urbană, regenerare urbană, centre de agrement / baze turistice (tabere şcolare), infrastructura si servicii publice de turism, inclusiv obiectivele de patrimoniu cu potenţial turistic şi infrastructură rutieră de interes judeţean, inclusiv variante ocolitoare şi/sau drumuri de legătură”, urmează să fie depus.

Scopul proiectului este acela de a elabora documentaţia tehnico-economică, în conformitate, în vederea implementării proiectului de investiţii ,,Axa rutieră strategică Sud – Vest a judeţului Vaslui”, proiect ce urmează a fi depus la finanţare în perioada de programare 2021-2027.

Al doilea drum strategic 

Lungimea totală a tronsoanelor de drum modernizat în cadrul proiectului ”Axa rutieră strategică Sud-Vest a județului Vaslui” este de 74,360 kilometri (km) din care: tronson 1 (DJ 243A) – 31,993 km; tronson 2 (DJ 243) – 42,367 km. Investiția facilitează tranzitul populației din 9 UAT-uri din județul Vaslui, pe ruta Galați-Bacău, cu ocolirea municipiului Bârlad. La aceasta se adaugă și populația județelor învecinate care accesează drumul.

Grupul țintă al proiectului este format din 26.971 locuitori ai celor 9 comune traversate de traseul drumului strategic propus, din care: Pogana – 2.992, Ciocani – 1.638, Ivești – 2.409, Pogonești – 1.561, Tutova – 3.311, Pochidia – 1.629, Iana – 3.870, Puiești – 4.661, Dragomirești – 4.900”.

Printre categoriile de beneficiari se numără utilizatorii drumului strategic, agenții economici din zonă, locuitorii localităților deservite de drum, UAT-urile tranzitate.

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: