Home » Business » Ordinul de începere a lucrului la proiectul de apă și canal din Bârlad va fi emis în data de 15 martie 2021

Ordinul de începere a lucrului la proiectul de apă și canal din Bârlad va fi emis în data de 15 martie 2021

de Dănuț CIOBANU 

Proiectul de apă și canal din municipiul Bârlad va intra în execuție în primul trimestru al anului 2021. Gabriel Beșleagă, directorul SC Aquavas Vaslui, a precizat că luând în calcul pașii procedurali privind semnarea contractului de execuție, ordinul de începere a lucrului va fi emis în jurul datei de 15 martie 2021. 

Unul din cele cinci proiecte de rețele care a fost fazat de pe programul POS Mediu 2007-2014 pe exercițiul bugetar al UE 2014-2020 este proiectul de reabilitare și extindere a sistemului de apă și canalizare din municipiul Bârlad.

Începând din anul 2018, operatorul județean de apă și canal a organizat nu mai puțin de cinci licitații pentru adjudecarea contractului de execuție. La primele două licitații lansate în lunile octombrie și decembrie 2018 nu s-a prezentat niciun ofertant. În consecință, pentru a atrage operatorii economici, valoarea proiectului a fost majorată la aproximativ 50 milioane lei. Cu toate acestea, în cursul lunii septembrie 2019 a treia licitație a fost anulată din cauza lipsei de interes a firmelor pentru realizarea acestui proiect.

Ulterior, în luna noiembrie 2019, proiectul de apă și canal din municipiul Bârlad fost urcat pe SEAP pentru patra licitație publică. Din nefericire, și această licitație a eșuat din cauza lipsei de ofertanți.

În a doua jumătate a anului trecut, SC Aquavas Vaslui a organizat a cincea licitație pentru proiectul de apă și canal din Bârlad, firmele având termen să se înscrie la licitație până în data de 24 septembrie 2020. Pentru ca noua licitație să aibă succes, conform legislației în vigoare valoarea estimată a proiectului a fost actualizată la suma  de 66.095.452 lei. Astfel, după aproape doi ani de licitații ratate, o firmă a depus o ofertă la ultima licitație.

”În prezent, oferta depusă este în perioada de evaluare. Ordinul de începere a lucrului va fi emis până în data de 15 martie 2021. În această primăvară, încep lucrările la proiectul de apă și canal din municipiul Bârlad”, a precizat Gabriel Beșleagă.

Proiectul ”Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare în aglomerările Vaslui, Bârlad, Huși, Negrești din județul Vaslui” a fost fazat din Programul Operațional Sectorial (POS) Mediu 2007-2014 pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Beneficiarul proiectului este SC Aquavas Vaslui, operatorul județean de apă și canal. Valoarea totală a proiectului este de 355.927.933 lei, din care cofinanțarea europeană este de230.862.516 lei.

Inițial, durata de desfășurare a proiectului era stabilită în perioada 1 aprilie 2015 – 30 iunie 2020, însă Ministerul Fondurilor Europene a obținut de la Bruxelles o prelungire a perioadei de implementare până la sfârșitul anului 2023.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*