Home » Local » Asistații social din Vaslui au prestat lunar 947 ore de muncă. Cel mai mult s-a lucrat în salubritate

Asistații social din Vaslui au prestat lunar 947 ore de muncă. Cel mai mult s-a lucrat în salubritate

Consiliul Local (CL) Vaslui va aproba în următoare ședință ordinară planul de acțiuni sau de lucrări de interes local pentru anul 2021. În municipiul Vaslui au efectuat ore de muncă, reprezentând acțiuni sau lucrări de interes local, 56 beneficiari de venit minim garantat/lună, reprezentând  947 ore/lunar, în special în domeniul salubrităţii.

Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat prevede acordarea ajutorului social familiilor şi persoanelor singure cu venituri mici sau fără venituri, în situaţiile şi pe perioadele în care aceştia nu pot să îşi asigure, prin propriile eforturi, condiţiile minime de trai.

Pentru sumele acordate ca venit minim garantat, una dintre persoanele majore, apte de muncă, din familia beneficiară are obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii.

Ministerul Muncii pregătește pentru acest an o campanie națională de evaluare a ajutoarelor sociale, al carei scop este să identifice beneficiarii unor astfel de ajutoare. Verificările vor fi efectuate de către echipe mixte ale Agențiilor judetene pentru plăți și inspecție socială, Inspectoratelor teritoriale de muncă și Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă.

În primul rând, se vor identifica beneficiarii de ajutoare sociale care se afla în situatii cu adevarat vulnerabile, fiind inapți de muncă, persoane cu vârsta de pensionare sau care au în întreținere copii mici. În al doilea rând, se vor identifica soluții pentru creșterea gradului de ocupare în rândul beneficiarilor de ajutor social care pot munci.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: