Home » Local » Inspecția Muncii Vaslui avertizează angajatorii: Salariul de bază minim se stabilește fără a include sporuri și alte adaosuri!

Inspecția Muncii Vaslui avertizează angajatorii: Salariul de bază minim se stabilește fără a include sporuri și alte adaosuri!

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este de 2.300 lei lunar. Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui anunță angajatorii că începând cu data intrării în vigoare a majorării, toate drepturile și obligațiile stabilite potrivit legii se determină prin raportare la nivelul de 2.300 lei al salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Conform legislației în vigoare, salariul minim de bază se stabilește fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 169,333 ore pe lună, reprezentând 13,583 lei/oră.

Pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, fără a include sporuri și alte adaosuri, se stabilește la suma de 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 169,333 ore în medie pe lună, reprezentând 13,878 lei/oră.

Gheorghe Croitoru, președintele Sindicatului CNSLR Frăția Vaslui, a spus că nu se poate asigura un trai decent cu salariul minim.

”Un procent de 70% din persoanele care au salariu minim pe economie lucrează în sectorul privat. Este o creștere foarte mică. Avem prețuri europene și salarii românești. A fost o negociere între patronate și sindicate, arbitrată de către Guvern. Un salariu de o anumită decență este la nivelul a cel puțin 50% din salariul mediu pe economie din țara respectivă. La nivelul României, salariul minim ar trebui să fie de minim 2.500 lei net”, a explicat Croitoru.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

%d blogeri au apreciat: