Home » Local » Cumpărarea de vechime, tot mai costisitoare. Pentru 6 ani de vechime este nevoie de 41.400 de lei

Cumpărarea de vechime, tot mai costisitoare. Pentru 6 ani de vechime este nevoie de 41.400 de lei

Majorarea salariului minim pe economie influențează și sumele necesare pentru cumpărarea de vechime. Începând din luna ianuarie 2021, salariul minim brut pe ţară garantat în plată este de 2.300 lei. În toamna anului trecut, prin OUG nr. 163/2020 a fost reglementată posibilitatea asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de maxim 6 ani.

Venitul asigurat trebuie să fie mai mare sau egal cu salariul minim brut pe ţară, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială. Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială. Astfel, CAS-ul plătit retroactiv va fi de 25% din venitul asigurat pentru anul curent. Plata contribuţiei de asigurări sociale se poate face într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 august 2021.

Pentru anul 2021, valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată utilizat la calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate este de 2.300 lei, respectiv o sumă minimă lunară de plată de 575 lei. Mai exact, este nevoie de 6.900 lei pentru cumpărarea unui singur an de vechime şi 41.400 de lei pentru cumpărarea a 6 ani de vechime.

Pe perioada vechii legi prin care s-a permis cumpărarea de vechime, și care a fost în vigoare în perioada 2016-2018, în județul Vaslui s-au încheiat 769 de contracte de asigurare. Numai în anul 2018, vasluienii au cumpărat vechime în muncă de 4,5 milioane de lei.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

%d blogeri au apreciat: