Home » Administratie » Primăria Bârlad are exclusivitate asupra transportului public local!

Primăria Bârlad are exclusivitate asupra transportului public local!

u Consilierii municipali au aprobat transferul acestui serviciu public către SC CUP SA, prin atribuire directă.

De acum înainte, se poate spune că transportul public local de persoane din Bârlad este exclusiv apanajul municipalității. Cel puțin ”de jure”, căci consilierii locali bârlădeni, întruniți în ședință ieri, 28 ianuarie, au aprobat în unanimitate ca delegarea acestui serviciu public către SC CUP SA prin atribuire directă.

După cum se știe, CUP SA este una dintre firmele ale căror unic acționar este Consiliul Local (CL) Bârlad. Conform proiectului de hotărâre recent aprobat, transportul public de persoane din Bârlad i-a fost atribuit firmei CL Bârlad pe o perioadă de cinci ani. Însă, ”de facto”, CUP SA încă nu poate să deruleze această activitate pentru că, deocamdată, nu deține nici un autobuz. Primăria Bârlad urmează ca în cel mai scurt timp posibil să achiziționeze un număr de 10 autobuze electrice, care ulterior vor fi predate celor de la CUP SA. Cumpărarea acestor autobuze electrice face parte dintr-un proiect al municipalității de modernizare a sistemului de transport public de persoane din oraș, denumit Plan de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), a cărui finanțare este asigurată din fonduri europene, cu un buget estimat la aproximativ 12 milioane de euro.

Rămâne ca proiectul de hotărâre să primească avizul de legalitate din partea Prefectului Județului Vaslui. Odată ce Uniunea Europeană va lua act de legalizarea transferului acestui serviciu public în sarcina exclusivă a municipalității bârlădene, va putea să aloce imediat fondurile necesare. Imediat ce banii le vor intra în cont, edilii bârlădeni vor putea organiza licitația de achiziție a respectivelor autobuze electrice. Se speră ca acest proiect să devină o realitate în cel mai scurt timp posibil. Între timp, cum CUP SA nu poate să-și intre în atribuții, transportul public local de persoane din Bârlad va fi asigurat în continuare de SC UNISTIL SA, al cărei contract expiră în luna aprilie a acestui an. Cum este foarte posibil ca toate procedurile legale să dureze dincolo de acest termen, municipalitatea bârlădeană poate să prelungească (tot în baza unei hotărâri a CL) actualul contract al UNISTIL SA, însă nu mai mult de un an.

About Razvan Calin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*