de Dănuț CIOBANU
Peste 4.000 de vasluieni încasează pensii comunitare și nu mai sunt obligați să trăiască cu pensiile din România. Anual, sute de persoane care au lucrat legal în străinătate beneficiază de pensii internaționale. Dacă în țara noastră cuantumul pensiilor crește în funcție de interesul politicienilor, pensiile comunitare sunt consistente. Pensiile lucrătorilor migranți vasluieni variază de la 41 la 288 euro în Italia sau de la 107 la 2.441 euro în Spania.
La sfârșitul anului 2020, în evidențele Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui erau înregistrate 4.214 dosare comunitare de pensii. Este vorba despre pensii de bătrânețe: 1.806; pensii de invaliditate: 296; pensii de urmaș: 143; atestate cariere de asigurat: 1.987.
Loredana Enache, purtător de cuvânt al CJP Vaslui, a precizat că în anul trecut au fost soluționate 621 dosare comunitare, fiind prelucrate și 1.067 de solicitări de confirmare a perioadelor de asigurare din România.
Numărul mare de dosare soluționate în anul trecut este destul de mare, dacă ne raportăm la perioada 2007 – 2019, când s-au depus 735 cereri pentru pensii de bătrânețe (pensii pentru limită de vârstă, anticipate și pensii anticípate parțial), din care 379 cereri s-au analizat doar în 2019.
În prezent, CJP Vaslui soluționează cererile privind dosarele de pensii comunitare, pentru toți românii care trăiesc în mai multe zone importante ale Italie. Din data de 1 noiembrie 2017, CJP Vaslui a fost desemnată pol de competență pentru solicitările primite din partea Sediilor Provinciale Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Lecco, Lodi, Milano Nord ale INPS din cadrul Regiunii Lombardia.
Astfel, atât vasluienii cât și românii din alte județe ale țării care au loc de ședere obișnuită în aceste regiuni din Italia trimit dosarele de pensie comunitară în Vaslui. Singurele condiții impuse petenților privesc faptul ca solicitații să nu primească o altă pensie de la una din casele județene de pensii din țară, iar cererea pentru pensionare să fie depusă după data de 1 noiembrie 2017.
Pensiile stabilite și plătite în statele membre ale UE pentru lucrătorii migranți vasluieni variază de la 41 la 288 euro în Italia sau de la 107 la 2.441 euro în Spania. De asemenea, o pensie oferită de statul german poate ajunge la 750 euro, în timp ce pensia dobândită în baza legislației din Austria ajunge la 1.456 euro.
„Cetățeni români cărora stagiul de cotizare realizat în sistemul public românesc nu le permite obținerea unei pensii naționale dar care, prin cumulul perioadelor lucrate în România cu cele lucrate în străinătate, beneficiază de pensie comunitară”, a precizat Loredana Enache.