AgriculturaLocal

Bani pierduți! Sute de apicultori nu au solicitat ajutorul financiar de la bugetul de stat

Apicultorii vasluieni nu s-au înghesuit să primească ajutorul de minimis acordat pentru pierderile provocate de condițiile meteo nefavorabile. Este vorba despre schema „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2020 asupra sectorului apicol”. Deși în baza de date națională apocolă erau înregistrați 861 de apicultori din județul Vaslui cu familii de albine, doar 569 de apicultori au depus dosarele pentru subvenții. Valoarea totală a schemei de ajutor de minimis s-a acordat beneficiarilor într-o singură tranșă, în cuantum de 25 lei/familia de albine, însumând valoarea de 1.341.700 lei.

Beneficiarii subvenției au fost persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi familiale și persoane juridice, pentru un număr total de 53.623 familii de albine înregistrate pe raza judeţului Vaslui.

Din nefericire, anul 2020 a reprezentat o perioadă nefastă pentru apicultorii din județul Vaslui. După ce culesul la rapiță și salcâm a fost compormis din cauza condițiilor meteo nefavorabile, nici culesul la tei nu a adus o producție mai mare apicultorilor.

”Am discutat cu silvicultori din județ și mi-au spus că la tei sunt florile rare din cauza secetei. Măcar să obținem miere ca să asigure întreținerea famililor de albine. Oricum, apicultorii au intervenit cu siropuri pentru ca albinele să aibă cu ce se hrăni. La rapiță ar fi trebuit să obținem 10 kilograme de miere/familia de albine și nu am realizat nimic. La fel a fost și la salcâm, unde trebuia să avem o producție de 25 kilograme/familia de albine. Pentru apicultori, 2020 este un an foarte prost”, spunea Sorin Braniște, apicultor vasluian.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button