LocalSanatate

Viitor sumbru pentru vasluieni! Comunitățile din județ se depopulează de medicii de familie

de Dănuț CIOBANU 

În prezent, sunt 8 UAT-uri din județul Vaslui fără medici de familie. Însă, în perioada următoare, mai mulți medici din mediul rural și urban care se apropie de vârsta de pensinare au anunțat că se retrag din activitate. Grav este că tinerii care termină studiile de profil nu vor să vină în județul Vaslui, în timp ce populația este cu patologie cronică și are nevoie de serviciile medicilor de familie.

Tot mai multe comune din județul Vaslui rămân fără medici de familie, iar perspectivele pe termen mediu și lung sunt sumbre. În acest moment, nu au medici de familie următoarele UAT-uri: Laza, Poienești, Bogdănița, Bogdănești, Ciocani, Coroiești, Găgești și Mălușteni.

Mihaela Vlada, directorul Direcției pentru Sănătate Publică (DSP) Vaslui, a precizat că și medicul din Oltenești vrea să se retragă din activitate în perioada următoare. De asemenea, mai mulți medici de familie din municipiul Bârlad lucrează cu prelungire de la Colegiul Medicilor sau au vârsta de pensionare. Mai mult, sunt medici de familie și din municipiul Vaslui care au anunțat că vor renunțe la practică.

„Cel mai trist este că nu vin alți medici, care să fie interesați de județul Vaslui. Practic, numărul medicilor de familie scade de la un an la altul. Acum avem 8 UAT-uri fără medici de familie, dar în viitor vor fi mai multe, deoarece nu există interes pentru a veni în județul Vaslui. Din fericire, mai este câte un punct de lucru al medicilor din Bârlad în comunele din zonă, dar este foarte greu să ții un cabinet și în urban și în rural. Locuitorilor din aceste localități li se oferă asistență medicală de două ori pe săptămână”, a precizat Mihaela Vlada.

Criza medicilor de familie de la nivel local se acutizează în contextul în care populația este cu patologie cronică și necesită servicii medicale din partea medicilor de familie.

„Sunt medici de familie din toate zonele județului, care vor să se retragă din activitatea medicală. Noi am deschis o comunicare cu Universitatea de Medicină din Iași, care are rezidenți în medicina de familie. Nu a fost nicio persoană interesată să vină voluntar în județul Vaslui să vadă dacă sunt locuri libere sau pacienți”, a mai spus Mihaela Vlada.

Cel mai mult vor avea de suferit comunitățile din zona Bârladului, pentru că nu sunt medici de familie dispuși să facă naveta de la Iași. În schimb,  în comune precum Codăești, Miclești, Tăcuta sunt în prezent doctori care fac naveta din Iași.

 

Related Articles

Back to top button