de Dănuț CIOBANU
Creșterea prețurilor la gaze, curent electric și carburant lovește puternic în activitatea IMM-urile. Consecințele exploziei prețurilor sunt multiple: o scădere a producției, accesul tot mai greu la creditare, pericolul de a nu mai fi competitivi pe piața externă etc. În fața acestui tăvălug de scumpiri, antreprenorii se comportă ca într-un adevărat război, cu speranța că vor câștiga luptă pentru supraviețuirea pe piață.
Pe lângă consumatorii casnici, creșterea accelerată a prețurilor la gazele naturale, carburant și energie electrică afectează puternic și mediul economic. IMM-urile o duc foarte greu, pentru că pe lângă problemele imense provocate de pandemia de coronavirus, în prezent, se adaugă și această cavalcadă a prețurilor la utilități.
„Creșterea imensă de prețuri și inflația lovesc pueternic economia privată. Aceste prețuri influențează toată economia și, de aceea, zona energetică este o zonă strategică și trebuie să fie în atenție organelor de decizie. Din păcate, România are resurse de energie, însă avem de a face cu importuri de energie. Vom fi la dispoziția celor din exterior, a celor care ne livrează aceste produse și care hotărăsc, de fapt, soarta și viitorul unei națiuni”, a spus Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui.
Creșterea necontrolată a prețurilor conduce în primul rând la o scădere a producției, iar în al doilea rând provoacă o slăbire a colaborării dintre agenții economici și instituțiile financiare. Băncile au crescut dobânzile și comisioanele, condițiile de creditare sunt mult mai stricte, ceea ce va face ca tot mai puține firme să aibă acces la creditare. Cum fără finanțare nu pot fi implementate programe de dezvoltare sau noi investiții, este de așteptat o stagnare a relansării activității economice.
„Din cauza prețurilor mari la gaze, energie și carburant există pericolul să nu mai putem fi competitivi în plan extren. Noi importăm peste 80% din necesitățile țării, lucru care nu este normal. Noi ar trebui să facem produse finite în țară și să exportăm mult mai mult din producția naostră. Avem resurse foarte multe, dar nu industrializăm, nu producem produse finite și, ca atare, pericolul aici este. Însă, agenții economici sunt curajoși, luptători, ei sunt exact ca într-un război și luptă până la capăt și toți sunt cu optimism, cu speranță să câștige această luptă”, a mai spus Copacinschi.