LocalSocial

Populația nu va putea achita facturile în această iarnă. Săracii nu își permit încălzirea!

de Dănuț CIOBANU 

Populația are nevoie de un sprijin financiar consistent pentru a putea achita, în această iarnă, facturile la energie și gaze naturale. Fără o astfel de intervenție, există riscul ca numeroase familii să nu își permită încălzirea. Mai mult, nici angajații cu salarii mici nu vor putea face față valului de scumpiri. În România, un procent de 15,1% de lucrători săraci nu își poate permite încălzirea, ceea ce înseamnă 193.990 de angajați. 

Populația va trece foarte greu peste valul de scumpiri la utilități (energie electrică și gaze naturale), care are loc la sfârșitul acestui an. La fel ca și agenții economici, consumatorii casnici au nevoie de o intervenție a statului pentru a putea fi achitate facturile pentru anotimpul rece. Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși, a spus că o astfel de creștere de prețuri la utilități nu a avut loc niciodată, iar populația nu va putea trece de această iarnă.

„Ne confruntăm cu o creștere imensă de prețuri, fără ca Guvernul să ia o măsură de protecție pentru populație. Uitați-vă ce se întâmplă în Portugalia, chiar și în Italia și Grecia. Trebuie să intervenim și noi! Liberalizarea aceasta a prețurilor pentru energie și gaz nu a fost controlată, iar prețurile au explodat dintr- dată”, a spus Ioan Ciupilan.

Salariile mici înseamnă că aproape trei milioane de oameni nu își pot permite să-și încălzească locuințele, în ciuda faptului că lucrează, a constatat o analiză a datelor Uniunii Europene (UE) pentru Confederaţia Europeană a Sindicatelor ( CES), pe măsură ce prețurile la energie cresc în toată Europa.

În prima zi de toamnă, cu iarna care se apropie, 15% dintre cei săraci care lucrează în Europa nu vor putea porni încălzirea – ceea ce este echivalent cu 2.713.578 de persoane în toată Europa. Această situație s-a înrăutățit în 12 state membre ale UE în ultimul deceniu, iar  acum creșterea prețurilor energiei electrice în întreaga Europă riscă să scufunde și mai mulți lucrători în sărăcia energetică.

Sindicatele solicită Parlamentului European să protejeze lucrătorii împotriva sărăciei energetice prin introducerea unui „prag de decență” în proiectul de directivă a UE privind salariile minime, care să garanteze că salariile minime legale asigură un nivel de trai decent și nu vor putea fi plătite niciodată la un nivel mai mic de 60% din salariul median și 50% din salariul mediu al oricărui stat membru.

În prezent, 20 de state membre UE au salarii minime legale sub acest nivel, iar proiectul de directivă a UE privind salariile minime, așa cum este acum, nu ar schimba prea mult faţă de situaţia actuală.

Related Articles

Back to top button