altex
National

Cu ocazia Zilelor Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași, are loc Conferința națională „Prevenția în Psihiatrie – Abordare Bio-Psiho-Socială”

Miercuri, 10 noiembrie 2021, încep, la Iași, lucrările Conferinței naționale „Prevenția în Psihiatrie – Abordare Bio-Psiho-Socială”, organizată de Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” Iași, Colegiul Medicilor Iași și Colegiul Psihologilor Iași.

Evenimentul, parte a Zilelor Institutului de Psihiatrie „Socola”, se va derula virtual pe parcursul a patru zile şi se va bucura de prezenţa a peste 300 de specialişti din întreaga ţară (medici psihiatri, medici din diferite alte specialități și psihologi), care vor contribui la realizarea unui program ştiinţific valoros şi antrenant.

Prin intermediul acestei conferințe, Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași readuce în discuție conceptul bio-psiho-social în tratarea pacientului psihiatric, oferind o abordare extinsă, centrată pe partea de prevenție a afecțiunilor psihiatrice.

„Modelul medical bio-psiho-social și conceptul modern de etică medicală se regăsesc în amendamentul Organizației Mondiale a Sănătății de calitate a vieții, în dimensiunile etice ale dreptului la asistență, cu respectarea demnității umane. În psihiatrie, modelul bio-psiho-social a permis integrarea celor două concepte de tulburări mintale: cel de psihiatrie biologică și cel de perspectivă psihodinamică, cu accent pe dimensiunile psihologice cu reflecție socială. Prevenția reprezintă cea mai importantă manieră de diminuare a impactului poverii psihiatrice în populație, însă în România aceasta se regăsește pe un plan terțiar, din cauza lipsei finanțărilor și a politicilor de stat. Evenimentul actual și-a propus, așadar, să reunească personalități reprezentative din domeniul biologic (psihiatrie), psihologic și medici din alte specialități conexe psihiatriei în vederea reactualizării stadiului actual al cunoașterii și, tototdată, al amplificării colaborării între cele 3 verigi indispensabile ale conceptului abordării bio-psiho-sociale a pacientului cu tulburări psihice”, a declarat conf.dr. Andreea Szalontay, manager al Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași și președinte al Conferinței „Prevenția în Psihiatrie – Abordare Bio-Psiho-Socială”.

Dintre lucrările științifice prezentate în cadrul conferinței putem aminti: „Tratamentul antipsihotic – posibil factor de protecție împotriva formelor severe SARS-CoV-2 în schizofrenie”, „Abordarea bio-psiho-socio-spirituală în prevenirea recăderilor etanolice”, „Impactul infecției COVID-19 asupra sănătății mintale în perioada perinatală”, „Importanța abordării bio-psiho-sociale în tratarea pacientelor cu cancer mamar”, „Telemedicina în adicție”, „Politici de protecție socială și rolul lor în prevenția patologiei psihiatrice”, „Factori protectori ai sănătății mintale în timpul pandemiei COVID-19. Un model de remediere longitudinală”, „Terapia centrată pe obiective și soluții”, „Cronobiologie și tulburări afective”, Sindromul de intestin iritabil și manifestările neuropsihice – există o corelație între ele? Posibilele implicații ale statusului stresului oxidative” etc.

test

La Conferință și-au anunțat participarea prof.dr. Ion Coșciug și prof.dr. Valentin Oprea (Chișinău), prof.dr. Doina Cosman (Cluj Napoca), prof.dr. Virgil Enătescu (Timișoara), prof.dr. Radu Ifteni (Brașov), prof.dr. Mirela Manea și acad.prof.dr. Sorin Riga (București), prof.dr. Cristian Vasile și conf.dr. Cosmin Popa (Ploiești), conf.dr. Andreea Teodorescu (Brașov), dr. Alexandru Paziuc (Câmpulung Moldovenesc), psiholog Mihai Copăceanu (Sibiu), psiholog drd. Roxana Mărginean (Suceava).

Conferința se va desfăşura în perioada 10 – 13 noiembrie 2021 şi va fi creditată cu 24 puncte EMC de către Colegiul Medicilor din România și 13 puncte EMC de către Colegiul Psihologilor din România.

Întregul program al Conferinţei poate fi consultat la adresa www.zilelepsihiatriei.ro.

 

 

Related Articles

Back to top button