National

S-a descoperit cea mai periculoasă tulpină a coronavirusului în Africa de Sud! Specialiștii se tem că ar putea păcăli anticorpii dobândiți prin vaccinare sau boală

Specialiștii vin cu vești tot mai rele! O nouă tulpină descoperită în Africa de Sud provoacă îngrijorări și dezbateri printre oamenii de știință. Are peste 32 de mutații iar cercetătorii se tem că ar putea păcăli anticorpii dobândiți prin vaccinare sau boală.

Numită temporar B.1.1529, noua mutație poartă un număr neobișnuit de mare de mutații și este în mod clar foarte diferită de formele întâlnite anterior, a declarat Tulio de Oliveira, profesor de bioinformatică care conduce proiecte de secvențiere a genelor la două universități din Africa de Sud. Anne von Gottberg, microbiolog la Institutul Național pentru Boli Transmisibile, spune că virologii au detectat până în prezent aproximativ 100 de cazuri de infectare la nivelul țării cu noua tulpină, iar aceasta pare mai virală, adică s-ar putea răspândi mai repede, dar nu este clar dacă provoacă sau nu forme mai grave ale bolii.

„Este vorba de o variantă a coronavirusului de mare îngrijorare. Speram că vom avea o pauză mai lungă între valuri, până la sfârșitul lunii decembrie sau chiar până la începutul anul viitor, a declarat ministrul Sănătății din Africa de Sud, Joe Phaahla.

Mutațiile proteinei spike pot afecta capacitatea virusului de a infecta celulele și de a se răspândi, dar, de asemenea, pot îngreuna și capacitatea celulelor sistemului imunitar să atace agentul patogen. Vaccinurile existente în prezent antrenează de fapt organismul să recunoască virusul după proteina spike.

Ravi Gupta, profesor de microbiologie la Universitatea Cambridge, spune că două dintre mutațiile variantei B.1.1.529 au crescut infecțiozitatea și au redus capacitatea anticorpilor de a recunoaște virusul. “Cu siguranță acesta este o îngrijorare semnificativă”, a spus el. Dar încă nu știm câte de infecțioasă este noua tulpină, evadarea imună fiind doar o parte din imaginea de ansamblu.”

Alți oameni de știință sunt de părere că varianta B.1.1529 a evoluat în timpul unei infecții cronice la o persoană deja compromisă din punct de vedere imunitar, cel mai probabil la un pacient bolnav de SIDA și netratat la momentul oportun.

Related Articles

Back to top button