Home » National » La Biserică doar cu certificat verde?

La Biserică doar cu certificat verde?

Astăzi, Premierul Nicolae Ciucă participă la o întâlnire cu reprezentanţii cultelor religioase din România în contextul gestionării pandemiei de COVID-19, potrivit unei informări a Guvernului.

La întrevedere, din partea autorităţilor, mai participă ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Întâlnirea prevede discuții despre implementarea obligativității certificatului verde în lăcașurile de cult. În aceste momente, certificatul verde, cel care face dovada vaccinării anti-COVID sau a trecerii prin boala COVID-19, este utilizat în România în activitățile considerate neesențiale.

Autoritățile discută în Parlament obligativitatea acestui document digital și la locul de muncă, doar că proiectul a fost amânat de fiecare dată. Dacă va intra în vigoare legea și se va publica în Monitorul Oficial, atunci toată lumea este obligată să aibă certificat covid pentru a putea merge la muncă.

Certificatul verde, obligatoriu și pentru preoți și pastori

În mod normal, acest lucru ar trebui să se aplice chiar și în cazul Bisericii, căci personalul cultelor are calitatea de angajat, iar legea li se va aplică și lor. În acest sens, Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept a transmis tuturor cultelor religioase o informare în care arată că obligativitatea certificatului verde li se va aplica.

Biserica Ortodoxă Română nu este deloc de acord cu astfel de măsură. În acest context, prin intermediul Sfântului Sinod, aceasta a răspuns a informări. Sursa citată susține că Certificatul verde nu se aplică și în cazul activităților religioase, dar va face demersurile necesare astfel încât certificatul să nu se aplice și în cazul lor.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*