Home » Local » ACȚIUNI PENTRU PREVENIREA ȘI COMBATEREA FAPTELOR DE NERESPECARE A REGIMULUI MATERIILOR EXPLOZIVE

ACȚIUNI PENTRU PREVENIREA ȘI COMBATEREA FAPTELOR DE NERESPECARE A REGIMULUI MATERIILOR EXPLOZIVE

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vaslui continuă activitățile în cadrul acţiunii naţionale “FOC DE ARTIFICII”, pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice derulate de persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă.

 

Astfel, sub coordonarea Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, poliţiştii au desfășurat peste 4 acțiuni de amploare în zonele unde existau date că se comercializează astfel de produse.

În urma controalelor efectuate, polițiștii au întocmit 4 de dosare penale pentru săvârșirea unor infracțiuni de nerespectare a regimului materiilor explozive.

Totodată, a fost indisponibilizată în vederea confiscării cantitatea de aproximativ   55 de kilograme de articole pirotehnice, în valoare de peste 7.000 de lei.

 

Urmare a activităților desfășurate, în cursul zilei de Joi, 2 decembrie 2021, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, sprijiniți de luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Vaslui, au depistat, în flagrant, în localitatea Oprișița, comuna Poienești, județul Vaslui, un tânăr care ar fi deținut și ar fi intenționat să comercializeze mai multe articole pirotehnice.

Cu ocazia activităților desfășurate, poliţiştii au ridicat, în vederea cercetării, aproximativ 30 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile P1, F2, F3 și F4, deţinute fără drept,  în valoare de peste 1.500 lei.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii vasluieni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “efectuarea de orice operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept” prevăzută de art. 37 din Legea 126/1995 privind regimul materialelor explozive.

 

În noaptea de 1/2 decembrie 2021, ora 23.50, poliţişti din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, aflați în serviciu de patrulare pe bulevardul Republicii, în zona Judecătoriei Bârlad, au observat un bărbat, dintr-un grup de trei persoane, care ar fi aruncat, pe partea carosabilă, un obiect pirotehnic (petardă), care a explodat. Ulterior, persoanele s-au urcat într-un autoturism și ar fi încercat să se deplaseze spre Centrul Civic.

Autoturismul a fost oprit de către polițiști iar ca urmare a activităților de verificare desfășurate au fost identificați cei 3 tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 21 de ani, din comunele Pogana, Vinderei și Gherghești, județul Vaslui. Totodată, au fost identificate, în portbagajul autoturismului, și ridicate, în vederea cercetării, aproximativ 4 de kilograme de articole pirotehnice, din categoria P1, în valoare de peste 4.300 lei.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii bârlădeni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “efectuarea de orice operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept” prevăzută de art. 37 din Legea 126/1995 privind regimul materialelor explozive.

 

Reamintim:

În conformitate cu prevederile Legii nr. 126/1995, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică astfel :

  1. a) categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse;
  2. b) categoria 2, 3 şi 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni;

Poliţiştii vasluieni reamintesc că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea, către publicul larg, a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a articolelor pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articole pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor, materialelor, animalelor şi a mediului.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

  1. între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
  2. la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu 4 niveluri ;
  3. la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
  4. la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglamentările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
  5. în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
  6. pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţiile deschise cu aglomerări de persoane;
  7. la o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri.

Totodată, în conformitate cu legislaţia în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul Primăriei, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean şi avizul Inspectoratului Judeţean de Poliţie pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoria 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

 

POLIŢIA VĂ RECOMANDĂ:

 

În perioada sărbătorilor de iarnă, le recomandăm părinţilor să supravegheze copiii cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.

Toate, articolele pirotehnice sunt imprevizibile şi periculoase. Folosirea lor necesită control şi supraveghere, dar şi responsabilitate sporită în privința respectării condiţiilor esenţiale de securitate.

Gazele obţinute în urma arderii acestora pot  dăuna mediului încojurător. Înainte de a folosi produsele pirotehnice, studiaţi cu atenție instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului.

De asemenea, vă sfătuim să folosiţi cu atenţie sporită articolele pirotehnice, pentru a evita producerea incendiilor nedorite sau a vătămărilor corporale.

 

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: