Home » Local » Acțiuni desfășurate de către polițiștii rutieri vasluieni pentru siguranța traficului rutier

Acțiuni desfășurate de către polițiștii rutieri vasluieni pentru siguranța traficului rutier

În perioada 4-5 decembrie 2021, polițiștii din cadrul structurilor de poliție rutieră și ordine publică ale Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, au acționat preventiv-reactiv, pe drumurile publice din județul Vaslui, în special pe cele cu un risc rutier ridicat, pentru depistarea conducătorilor de vehicule care încalcă prevederile privind limitele legale de viteză admise.

De asemenea, acțiunile au vizat reducerea riscului rutier și impunerea unui climat de siguranță și disciplină în rândul tuturor participanților la trafic, prin sancționarea conducătorilor auto, a bicicliștilor, pietonilor și căruțașilor care nu respectă normele rutiere.

 

În cadrul activităților derulate, la care au participat 50 de polițiști, au fost verificate aproximativ 350 de vehicule și au fost testați alcoolscopic peste 200 de conducători de vehicule.

În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 271 de sancțiuni contravenționale, pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și legislației conexe, în valoare de peste 237.000 de lei. De asemenea, au fost reținute 41 de permise de conducere și a fost retrase 9 certificate de înmatriculare.

Cauzele care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost următoarele: depășirea limitei legale de viteză cu peste 50km/h (34) și alte abateri (7). Cauzele care au condus la retragerea certificatelor de înmatriculare au fost următoarele: constatarea defecțiuni tehnice (7) și alte abateri (2).

 

Cu ocazia derulării acțiunii, s-a constatat și săvârșirea a 2 infracțiuni la regimul rutier, respectiv conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” (2).

            

Exemplificăm :

 

În data de 4 decembrie 2021, ora 11:45, polițiștii Biroului Rutier Vaslui aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu în municipiul Vaslui, pe strada Traian, au oprit în trafic, pentru control, un autovehicul înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 46 de ani, din comuna Ștefan cel Mare, județul Vaslui.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.58 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, bărbatul a fost condus la Spitalul Județean de Urgență Vaslui în vederea recoltării de probe biologice, pentru stabilirea alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate de către polițiști, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau  altor substanțe”.

 

**

În data de 4 decembrie 2021, ora 19:10, polițiștii Biroului Rutier al Poliției Municipiului Vaslui aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu în municipiul Vaslui, pe strada Traian, au oprit în trafic, pentru control, un autovehicul înmatriculat în străinătate (Bulgaria), condus de către un bărbat de 41 de ani, din municipiul Vaslui.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.54 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, bărbatul a fost condus la Serviciul Județean de Medicină Legală Vaslui în vederea recoltării de probe biologice, pentru stabilirea alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate de către polițiști, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau  altor substanțe”.

 

***

În data de 5 decembrie 2021, ora 18:45, polițiștii Serviciului Rutier Vaslui aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul național DN24, în proximitatea localității Băcăoani, comuna Muntenii de Jos, județul Vaslui, au depistat, în trafic, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către o femeie în vârstă de 25 de ani, din municipiul Vaslui.

Aceasta era posesoare de permis de conducere, categoria B, din luna septembrie 2021 și se deplasa cu o viteză de 135 km/h pe un sector de drum (a cărei parte carosabilă era umedă în acel moment) cu limitare de viteză de 60km/h.

În autoturism, pe bancheta din spate, erau transportati 2 copii minori, în vârstă de 2 ani, respectiv de 4 ani, fără a fi asigurați în dispozitive speciale de fixare/retenție omologate pentru transportul de copii.

Față de conducătoarea auto a fost dispusă măsura sancționării contravenționale cu amenzi cumulate în cuantum de 2.900 lei. Totodată, față de aceasta a fost dispusă măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce vehicule, pentru o perioadă de 90 de zile.

 

Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice :

 

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

 

Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

 

Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani sau amendă, aceasta fiind pedeapsa prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Totodată, pe timpul cercetării, permisul este reţinut, fără drept de circulaţie.

 

Extras din Codul Penal

Articolul  336

Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

  • Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

 

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: