Home » National » De Ziua mondială a solului, FAO Moldova a organizat o lecție publică pentru copii

De Ziua mondială a solului, FAO Moldova a organizat o lecție publică pentru copii

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în Moldova a organizat pentru elevii clasei a 6-a, de la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău, o lecție interactivă despre importanța solului și cum acesta poate fi protejat.

 

Lecția organizată de FAO Moldova a fost moderată de jurnalista Sorina Obreja și expertul în agricultură Anatolie Fala. În timpul acesteia, copiii au desenat, au vorbit despre importanța solului și microorganismelor ce viețuiesc în el, și au povestit despre experiența lor de a sădi pomi în grădinile bunicilor.

 

„Un sol sănătos este capabil să ofere productivitate, diversitate și servicii de mediu pentru menținerea ecosistemelor sănătoase și a bunăstării umane. Elevii, care au fost foarte curioși și activi, au însușit foarte bine aceste cunoștințe. Pe lângă informația din cadrul lecției interactive, echipa FAO a venit și cu un mic cadou pentru fiecare copil în parte. Este vorba de o torbiță de pânză, care conține o mască, stilou, carnețel, cană cu logo-ul World Soil Day, dar și o broșură, viu colorată, în care gândăcelul Roly Poly, le explică celor mici la ce este bun solul și cum noi toți, oamenii, animalele mari și mici, plantele, avem nevoie de un sol sănătos, pentru o viață sănătoasă”, explică expertul FAO, Anatolie Fala.

 

Directoarea instituției, Natalia Bulat, subliniază:Ne bucurăm enorm că elevii noștri au avut o asemenea lecție interesantă. La geografie, biologie, dar și la alte materii, profesorii discută cu elevii despre sol și importanța acestuia. Totuși, consider că atunci când în fața lor vin oamenii pe care îi admiră, precum este jurnalista Sorina Obreja sau oamenii care au aplicat în practică aceste cunoștințe, cum este expertul în agricultură Anatolie Fala, evident, aceste informații prețioase și utile li se memorizează mult mai bine copiilor noștri.”

 

Lecția publică despre sol este o activitate desfășurată în cadrul proiectului Crearea unui mediu favorabil de politici pentru managementul integrat al resurselor naturale și implementarea unei abordări integrate pentru a atinge neutralitatea degradării terenurilor în Moldova, realizat de FAO Moldova, cu sprijinul financiar al Facilității Globale de Mediu (GEF). Proiectul este primul de felul său care abordează problema degradării terenurilor și vine să creeze un mediu favorabil pentru atingerea neutralității degradării terenurilor în 32 de localități rurale.

 

Coordonatorul proiectului, Mihail Ojog, susține că: „La nivel local și individual, ca și în cadrul evenimentului realizat de echipa noastră la Liceul „Gheorghe Asachi”, vom lucra cu utilizatorii de terenuri, femei și bărbați, dar și cu generația tânără pentru a promova procedeele agricole prietenoase mediului, reabilitarea fâșiilor forestiere de protecție și organizarea școlilor de câmp pentru fermieri. Astfel ca oamenii care prelucrează pământul să înțeleagă că gestionarea bună a solului are multe beneficii, atât economice, cât și sociale, și de mediu.”

 

Degradarea solurilor afectează negativ calitatea vieții tuturor oamenilor, inclusiv a copiilor, de aceea FAO Moldova își propune să contribuie la creșterea responsabilizării tinerilor față de mediul ambiant. Pe parcursul desfășurării acestui proiect, în perioada 2020 – 2023, ne-am propus să organizăm mai multe lecții publice, în instituțiile de învățământ mediu din capitală, dar și din localitățile rurale, despre importanța solului și cum poate fi protejată biodiversitatea acestuia. Proiectul are o valoare de peste 1 milion 600 de mii de dolari americani, prin intermediul căruia vor fi create loturi demonstrative în 32 de sate din raioanele Orhei, Rezina, Șoldănești, cu un număr de aproximativ 140 000 de locuitori.

 

În decembrie 2013, cea de-a 68-a Adunare Generală a ONU a decis ca, din 2014, anual, să fie sărbătorită Ziua mondială a solului la 5 decembrie. Data a fost aleasă în onoarea fostului rege al Thailandei, Bhumibol Adulyadej (1946-2016), care își sărbătorea ziua de naştere în această zi și care a militat pentru o zi a solului marcată la nivel global.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*