Home » Local » Se împrumută pentru mâncare! Pentru pensionarii săraci, Vasluiul este un oraș bătut de soartă

Se împrumută pentru mâncare! Pentru pensionarii săraci, Vasluiul este un oraș bătut de soartă

de Dănuț CIOBANU 

Pensionarii din municipiul Vaslui cu pensiile de 800 de lei au o viață de coșmar. Mulți bătrâni caută să se împărumute pentru a-și cumpăra mâncare, medicamente sau lemne. Dar cum pensiile sunt foarte mici și creditele trebuie gestionate cu mare atenție, pentru ca bătrânii să nu intre în datorii. Chiar dacă au lucrat zeci de ani, pensiile nu le acoperă traiul zilnic, în timp ce copii care ar fi trebuit să aibă grijă de părinți sunt plecați în străinătate.

Pensionarii săraci fac rând la Casa Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Vaslui să se împrumute. Săptămânat sunt acordate zeci de credite, cele mai multe  solicitări venind de la pensionarii care încasează indemnizația socială de 800 de lei. Creditele acordate au o valoare între 1.000 și 5.000 de lei, iar bătrânii spun că iau acești bani să își cumpere mâncare pentru Sărbătorile de Crăciun, să își cumpere lemne sau pentru diferite cazuri de boală.

Sunt și situați în care pensionarii cer credite de 15.000 de lei, dar astfel de credite sunt recuperate foarte greu și se acordă o mare atenție giranților în astfel de cazuri. Solicitanții sunt sfăuiți să se gândească bine când iau astfel de credite, pentru că trebuie achitate rate lunare de 1.500 de lei.

Valentina Lupu, președintele CARP Vaslui, a spus că cei care îndăznesc să își ia împrumuturi mai mari au copii plecați în străinătate și aceștia le trimit bani să își plătească ratele.

„Noi ne uităm la giranți, pentru a fi siguri ca membrii noștri nu se înglodează în datorii. Este foarte greu de lucrat cu oamenii și, de ce să nu recunoaștem, este un oraș bătut de soartă. Copii au plecat în străinătate și lucrurile sunt foarte grele. Noi încercăm să îi ajutăm, caut soluții să îi ajut chiar de la mine. Nu există durere mai mare să fii la o vârstă și să nu ai ce îți trebuie, minimul necesar”, a spus Valentina Lupu, președintele CARP Vaslui.

Potrivit datelor statistice, în județul Vaslui sunt în plată 27.495 pensii sociale, din care 19.798 la Vaslui și 7.697 la Bârlad. Indemnizația socială pentru pensionari, așa cum e definită în OUG nr. 6/2009, se acordă pentru ca fiecare persoană căreia i se calculează o pensie sub un nivel minim garantat să primească cel puțin această valoare de pensie minimă garantată.

Începând din data de 1 septembrie 2020, valoarea punctului de pensie este de 1.442 lei. Conform prevederilor art. 41 din OUG nr.135/2020, tot din data de 1 septembrie 2020, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari este de 800 lei. De asemenea, cuantumul indemnizaţiei de însoţitor reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie şi se stabileşte la 1.154 lei, începând cu 1 septembrie 2020.

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*