Home » National » Lege USR: Studenții vor avea acces gratuit la toate bibliotecile universitare

Lege USR: Studenții vor avea acces gratuit la toate bibliotecile universitare

Proiectul dedicat studenților devine lege! Senatul a aprobat ieri, cu unanimitate de voturi, inițiativa mea legislativă semnată și susținută de mai mulți colegi parlamentari USR, prin care toți studenții din România vor avea acces egal și gratuit la bibliotecile universitare și bibliotecile central-universitare. Inițiativa a fost în sfârșit adoptată de ambele Camere.

Gratuitatea în bibliotecile universitare a fost dorința miilor de studenți din România care vor să învețe, să avanseze și aveau nevoie de un răspuns pozitiv. Ei sunt acei studenți cărora mâine le vom cere să devină adulți corecți și să ia decizii cumpănite.

Progresul unor tineri pe îi vrem medici, avocați, politiști sau cu funcții de conducere nu trebuie condiționat financiar. Faptul că acest proiect a devenit lege este o mare victorie, dar simt și o dezamăgire că o initiațivă atât de utilă a pierdut aproape un an pe circuitul legislativ.

Gratuitatea în accesarea materialelor de studiu era o urgență și le mulțumesc prietenilor de la ANOSR pentru că m-au adus mai aproape de nevoile reale ale studenților. Gratuitatea studenților în Bibliotecile Universitare a primit votul de încredere în Camera Deputaților, cu 283 de parlamentari care s-au
exprimat în favoarea proiectului meu de suflet, pe 7 septembrie. Ieri, proiectul unde sunt inițiator principal a fost validat și în Senat.

Prin această inițiativă, se modifică art 202 din Legea Educației Naționale astfel încât accesul la bibliotecile universitare și central universitare este inclus în categoria serviciilor complementare gratuite din învățământul superior de stat.
În prezent, studenții înmatriculați la universitățile care dețin o bibliotecă proprie beneficiază de gratuitate la accesul în aceste biblioteci și utilizarea serviciilor aferente. În schimb, studenții înmatriculați la universitățile care nu dețin o bibliotecă proprie sau echivalentă sunt nevoiți să plătească serviciile bibliotecilor central-universitare contra taxă.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*