Home » Local » Moș Crăciun nu mai are cui să ofere cadouri! Satele județului Vaslui sunt aproape pustii de copii

Moș Crăciun nu mai are cui să ofere cadouri! Satele județului Vaslui sunt aproape pustii de copii

de Dănuț CIOBANU 

Deși autoritățile locale se pregătesc intens pentru Sărbătorile de Crăciun, în ultimii ani, sunt tot mai puțini copii care să primească cadouri. Depopularea zonelor rurale și urbane este severă, pe fondul plecării în străinătate a multor tineri care și-au întemeiat familii în statele de rezidență. Din nefericire, și în acest an județul Vaslui traversează aceeași criză demografică din ultimele decenii.

Ciprian Tamaș, primarul comunei Șuletea, a spus că va continua tradiția de a aduce bucurii copiilor cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun, dar este foarte trist pentru scăderea accentuată a numărului de copii.

„Dacă în anul 2012 făceam 500 de cadouri la copiii de la școală, anul trecut am avut doar 195 de copii. Este un proces care nu se mai oprește. Eu aș vrea să crească numărul acestor cadouri pentru copii. Consiliul Local Șuletea oferă un stimulent financiar de 1.000 de lei pentru noii născuți. Nu e o sumă mare, dar se cunoaște la natalitate. Sper să le aducem bucurii copiilor, pentru că Moș Crăciun la Șuletea este generos”, a spus Ciprian Tamaș.

Speranțele autorităților locale sunt legate de Guvernul României, care o dată instalat va introduce o serie de măsuri care să stimuleze natalitatea în țara noastră. Spre exemplu, în Ungaria, familiile cu trei copii primesc un ajutor financiar de 30.000 de euro.

Criza demografică pe care o parcurge județul Vaslui se prelungește și în anul 2021. Potrivit datelor statistice, în perioada ianuarie – septembrie Vasluiul a bifat un spor natural negativ: ianuarie – minus 305 persoane; februarie – minus 307 persoane; martie – minus 351 persoane; aprilie – minus 251 persoane; mai – minus 154 persoane; iunie – minus 51; iulie – minus 9; august – minus 21; septembrie – minus 61.

Conform acelorași date, anul 2020 a marcat o premieră negativă în ceea ce privește mișcarea naturală a populației din județul Vaslui. Mai exact, în toate cele 12 luni ale anului trecut s-a înregistrat un spor natural negativ al populației: ianuarie – minus 129 persoane; februarie – minus 283 persoane; martie – minus 281 persoane; aprilie – minus 225 persoane; mai – minus 176 persoane; iunie – minus 147 persoane; iulie – minus 51 persoane; august – minus 67; septembrie – minus 4; octombrie – minus 152; noiembrie – minus 297; decembrie – minus 261.

Practic, numai pe sporul natural negativ de 2.073 persoane înregistrat în anul 2020, în județul Vaslui s-a pierdut un număr de locuitori mai mare decât al unor comune. Spre comparație, la data de 1 iulie 2019, comuna Bogdănița avea 1.523 locuitori; Arsura – 1.493 locuitori; Bălteni – 1.529 locuitori; Bogdana – 1.531 locuitori; Ibănești – 1.536 locuitori.

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: