Home » National » Organizația Mondială a Sănătății anunță că varianta Omicron este prezentă în 57 de țări

Organizația Mondială a Sănătății anunță că varianta Omicron este prezentă în 57 de țări

Numărul pacienților infectați cu varianta Omicron care vor avea nevoie de spitalizare va crește pe măsură ce numărul celor infectați cu această tulpină se va mări.

În raportul său epidemiologic săptămânal, Organizația Mondială a Sănătății a reiterat faptul că sunt necesare mai multe date pentru a evalua severitatea bolii cauzate de varianta Omicron și dacă mutațiile acesteia ar putea reduce eficacitatea vaccinurilor anti-Covid.

OMS a precizat însă că este de așteptat ca numărul spitalizărilor să crească pe măsură ce tot mai multe persoane se infectează, dar probabil că se va înregistra un decalaj de timp între creșterea incidenței cazurilor și creșterea numărului de decese, chiar și în cazul în care severitatea bolii produse de Omicron este egală cu cea provocată de varianta Delta.

Referindu-se la riscul de reinfectare, OMS a precizat că „analiza preliminară sugerează că mutațiile prezente în varianta Omicron pot reduce activitatea de neutralizare a anticorpilor, rezultând o protecție redusă față de imunitatea naturală. Este nevoie de mai multe date pentru a evalua dacă mutațiile prezente pe varianta Omicron pot duce la o protecție redusă față de imunitatea derivată din vaccin și date despre eficacitatea vaccinului, inclusiv utilizarea de doze suplimentare de vaccinare”.

Ministerul Sănătății din România a confirmat că primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron pe 4 decembrie, la doi pasageri repatriați din Africa de Sud pe 30 noiembrie. Alte secvențieri ale unor persoane confirmate între timp cu Covid, care s-au întors din Africa, sunt în curs de evaluare.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: