Home » Local » Te îngrozești! Nu am intrat în lunile geroase de iarnă și bătrânii din Vaslui nu mai au bani pentru facturi

Te îngrozești! Nu am intrat în lunile geroase de iarnă și bătrânii din Vaslui nu mai au bani pentru facturi

de Dănuț CIOBANU 

Chiar dacă nu au început lunile grele de iarnă, mulți bătrâni vasluieni nu mai pot deja să își achite facturile la utilități. Practic, explozia prețurilor din ultimele luni i-a lăsat pe pensionari dar și pe unii salariați fără bani, iar singura soluție pentru a plăti dările la stat au ajuns creditele. Multe persoane în vârstă se împrumută în speranța că le vor trimite copiii bani din străinătate și nu vor achita în plus penalități la facturile restante.

Previziunile sumbre privind imposibilitatea populației de a-și achita facturile la gazele naturale, curent electric și alte utilități se adeveresc. Pensionarii săraci, asistații social și salariații cu salariul minim net pe economie au probleme imense, atunci când vine vorba de plata facturilor.

„Foarte mulți pensionari vin la noi să ia împrumuturi pentru a plăti utilitățile. Nu reușesc să le mai achite. Noi îi întrebăm: dacă își achită acum facturile, nouă de unde o să ne dea banii?! Ne răspund că poate o să le trimită băiatul sau fata care lucrează în străinătate. Pentru că, într-adevăr, ne pun dobânzi și pe chitanțele acestea pe care nu le plătești. Te îngrozești!”, a spus Valentina Lupu, președintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Vaslui.

În județul Vaslui sunt în plată peste 34.000 de beneficiari de ajutor social și pensionari cu pensia minimă.

„Cei mai afectați sunt cetățenii cu venituri mici. Sunt cei de la ajutorul social și pensionarii care au pensie minimă de 800 de lei. Acestor persoane nu le ajung banii nici pentru medicamente, pentru traiul de zi cu zi, iar pentru plata gazului, energiei electrice situația este critică. Oamenii sunt într-o situație critică, pentru că vine și îți taie gazul sau curentul și nu poți să lași lucrurile la voia întâmplării”, a spus Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu.

Cu venituri înghețate și o serie de scumpiri la principalele servicii publice și alimente, pauperizarea populației este un fenomen îngrijorător la nivel local. Pe lângă pensionari și asistații social, angajații cu salariul minim net pe economie sunt loviți de valul de scumpiri.

„Nu aș putea să spun că economia și-a revenit, ci că este un pic mai bine față de 2020, în anumite sectoare de activitate. Nu aș putea spune că economia e net superioară față de ultimii ani. Dacă e față de 2020, creșterea economică este zero. Se vede în buzunarele oamenilor! Oamenii au sărăcit! Investițiile se fac foarte greu în județul Vaslui și avem foarte mare nevoie de investiții, pentru că de acolo provin taxele și impozitele care alimentează bugetul de stat”, a spus Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui.

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: