Home » Local » ACȚIUNI PENTRU PREVENIREA ȘI COMBATEREA FAPTELOR DE NERESPECARE A REGIMULUI MATERIILOR EXPLOZIVE

ACȚIUNI PENTRU PREVENIREA ȘI COMBATEREA FAPTELOR DE NERESPECARE A REGIMULUI MATERIILOR EXPLOZIVE

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vaslui continuă activitățile în cadrul acţiunii naţionale “FOC DE ARTIFICII”, pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice derulate de persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă.

 

Astfel, sub coordonarea Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, poliţiştii au desfășurat peste 11 acțiuni de amploare în zonele unde existau date că se comercializează astfel de produse.

În urma controalelor efectuate, polițiștii au întocmit 10 de dosare penale pentru săvârșirea unor infracțiuni de nerespectare a regimului materiilor explozive.

Totodată, a fost indisponibilizată, în vederea confiscării, cantitatea de aproximativ   116 de kilograme de articole pirotehnice, în valoare de peste 11.019 de lei.

 

Urmare a activităților desfășurate, în cursul zilei de 04 decembrie a.c., polițiștii specializați din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Vaslui, sprijiniți de polițiști din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale au depistat, în flagrant, un bărbat în vârstă de 24 de ani, din comuna Ferești, județul Vaslui, care deținea și intenționa să comercializeze materialele pirotehnice către diferite persoane fizice din municipiul Vaslui.

Cu ocazia activităților desfășurate, poliţiştii au ridicat, în vederea cercetării, aproximativ 15 kilograme de articole pirotehnice, din categoriile P1 și F2, deţinute fără drept,  în valoare de peste 1.500 lei.

Întreaga cantitate de articole pirotehnice a fost ridicată în vederea confiscării, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de ”efectuarea de orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept”.

 

**

Ieri, 09 decembrie a,c,. polițiștii specializați din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Vaslui, sprijiniți de polițiști din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale au depistat, în flagrant, un tânăr în vârstă de 20 de ani, din comuna Dănești, județul Vaslui, care deținea și intenționa să comercializeze materialele pirotehnice către diferite persoane fizice din municipiului Vaslui.

Cu ocazia activităților desfășurate, poliţiştii au ridicat, în vederea cercetării, aproximativ 40 kilograme de articole pirotehnice, din categoriile P1, F1,  F2 și F3, deţinute fără drept,  în valoare de peste 2.000 lei.

Întreaga cantitate de articole pirotehnice a fost ridicată în vederea confiscării, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de ”efectuarea de orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept”.

 

Pentru siguranța dumneavoastră și a familiei, Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui vă recomandă:

  • Cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate: petardele pot fi comercializate doar în spații destinate vânzării unor astfel de articole și numai după obținerea autorizației de deținere și comercializare de la Inspectoratul Teritorial de Muncă și Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui, după obținerea acordului Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
  • Sesizați Poliția dacă constatați că sunt vândute ilegal articole pirotehnice: comercizalizarea, fără drept, de articole pirotehnice constituie infracțiune și vă pune în pericol sănătatea și integritatea corporală.
  • Atenție la etichetă: la achiziționarea de articole pirotehnice verificați eticheta – trebuie să fie inscripționată în limba română. Este interzisă vânzarea către populație a articolelor pirotehnice din categoriile T/P/F2, T/P/F3, F3, F4 ! Exemple de articole pirotehnice care pot fi comercializate către public: steluțe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, inele de foc.
  • Articolele pirotehnice nu pot fi vândute sau folosite de minori: articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot doar persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani ! Articolele de scenă din categoria T1 și alte articole pirotehnice din categoria T 1 și alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziție, pe piață, numai persoanelor care au împlinit vârstă de 18 ani !

 

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

  1. între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
  2. la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu 4 niveluri ;
  3. la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
  4. la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglamentările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
  5. în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
  6. pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţiile deschise cu aglomerări de persoane;

 

  1. la o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri.

 

POLIŢIA VĂ RECOMANDĂ:

 

În perioada sărbătorilor de iarnă, le recomandăm părinţilor să supravegheze copiii cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.

Toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile şi periculoase. Folosirea lor necesită control şi supraveghere, dar şi responsabilitate sporită în privința respectării condiţiilor esenţiale de securitate.

Gazele obţinute în urma arderii acestora pot  dăuna mediului încojurător. Înainte de a folosi produsele pirotehnice, studiaţi cu atenție instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului.

De asemenea, vă sfătuim să folosiţi cu atenţie sporită articolele pirotehnice, pentru a evita producerea incendiilor nedorite sau a vătămărilor corporale.

 

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*