Home » Administratie » Salvarea vine de la Palatul Victoria! Fără bani de la Guvern, satele Vasluiului nu pot fi modernizate

Salvarea vine de la Palatul Victoria! Fără bani de la Guvern, satele Vasluiului nu pot fi modernizate

de Dănuț CIOBANU 

Primarii din județul Vaslui așteaptă anul 2022 cu speranțe mari. UAT-urile au întocmit pe bandă rulantă tot felul de proiecte de dezvoltare, iar acum este așteptată finanțarea. Cum populația are cerințe tot mai mari, primarii sunt conștienți că numai cu resurse alocate de la Guvern vor putea aduce standardele de viață din zona rurală la nivelul celor din urban. Așteptările sunt cu atât mai mari, cu cât 2021 a fost, în general, un an al asuterității bugetare.

Pentru majoritatea primarilor din județul Vaslui anul 2021 nu a fost o perioadă fastă. Resursele financiare au fost limitate, iar programele de dezvoltare din UAT-uri s-au limitat la continuarea investițiilor derulate din anii anteriori, fiind pregătite numeroase proiecte pentru care se așteaptă finanțarea în anul viitor.

Vasile Țabără, primarul comunei Hoceni, a spus că a depus proiecte noi pentru finanțare pe diferite programe, activitatea care a solicitat o implicarea activă la nivel local. Astfel, a fost depus un proiect la Administrația Fondului de Mediu, care vizează o a doua etapă de dezvoltare a iluminatului public local prin instalarea de corpuri de iluminat cu leduri. De asemenea, au fost depuse două proiecte pe Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, pentru asfaltarea a două drumuri pe o lungime de 13 kilometri.

„Pentru anul 2022 avem pregătită o strategie de dezvoltare a comunei, prin care urmărim atingerea unor obiective. Ce depinde de noi am făcut. Am întocmit proiecte și așteptăm finanțarea. Sunt așteptări mari din partea populației. Dacă și din partea guvernanților vom avea o colaborare bună, vom aduce standardele de viață din comună la nivelul celor din zona urbană. Suntem atenți cu dezvoltarea infrastructurii și sperăm să reușim. În acest sens, așteptăm deschidere ministerială pentru a implementa aceste proiecte”, a spus Vasile Țabără.

Anul 2021 a fost pentru edilii din județul Vaslui o perioadă de austeritate. Fără a avea la dispoziție finanțări pentru obiectivele de dezvoltare, primarii s-au văzut nevoiți să amâne pentru anul viitor implementarea anumitor proiecte. Pe segmentul de investiții, cele mai mari probleme le-au avut primarii care sunt la primul mandat.

„Anul 2021 a fost un an auster, dar noi ne-am descurcat. Cu ce ne-am propus, le-am efectuat. Am fi putut face mai multe, ne așteptam să asfaltăm ceva, dar nu am avut posibilitatea. Încercăm la anul. Am demarat acum niște proiecte pe „Anghel Saligny”, unde am prins toate satele celelalte care nu erau cuprinse. Este vorba despre proiecte pentru canalizări, modernizarea instalațiilor de apă. Ne-am gândit și la două școli – Grădinița de la Cârja și Școala de la Sărățeni, unde e un număr destul de mare de copii. Am făcut niște proiecte, să le amenajăm, să le reparăm”, a spus Eduard Cazacu, primarul orașului Murgeni.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: