Planul Pfizer este ca tratamentul sub formă de pastile, numit Paxlovid, să poată fi administrat acasă, înainte ca boala să se agraveze și să fie necesară internarea în spital. Paxlovid combină un nou medicament antiviral numit Nirmatrelvir și unul mai vechi numit Ritonavir. O schemă de tratament de cinci zile de Paxlovid cuprinde trei pastile administrate de două ori pe zi.

Studiul a durat o lună, în care s-au constatat doar cinci spitalizări și niciun deces în rândul celor 697 de persoane care au primit medicamentul în primele trei zile de la simptome. Dintre 682 care au primit placebo, 44 ​​au fost internați, iar nouă au murit.

„Variantele emergente de îngrijorare, cum ar fi Omicron, au exacerbat nevoia de opțiuni de tratament accesibile pentru cei care contractează virusul și suntem încrezători că, dacă este autorizat sau aprobat, acest tratament potențial ar putea fi un instrument critic pentru a ajuta la înăbușirea pandemiei. Acest lucru subliniază potențialul candidatului la tratament de a salva viețile pacienților din întreaga lume, indiferent dacă aceștia au fost vaccinați sau nu a precizat CEO-ul Pfizer, dr. Albert Bourla.

Compania spune că se așteaptă ca medicamentul să își păstreze proprietățile inclusiv asupra unor variante precum Omicron, deoarece medicamentul blochează o enzimă implicată în replicarea virală. Aceasta este diferită de proteina spike de pe suprafața virusului, ale cărei numeroase mutații au escaladat îngrijorarea din jurul variantei.

Acum o lună, administrația Biden a anunțat că va achiziționa zece milioane de doze de tratament pentru 5,295 miliarde de dolari.