National

Amendamentul propus de UDMR a fost adoptat de deputați. Urșii vor putea fi împușcați și în afara localităților

S-a dat liber la uciderea urșilor care reprezintă un pericol. Parlamentul a aprobat Ordonanța de Urgență a Guvernului care prevedea intervenția în cazul urșilor agresivi. Potrivit unui amendament depus de UDMR și adoptat de deputați, urșii vor putea fi împușcați și în afara localităților, fața de varianta inițială în care autoritățile putea interveni doar în cazul în care ursul ataca în intravilan. „Se vrea un braconaj ascuns”, au acuzat parlamentarii AUR la dezbaterile din plen, în timp ce parlamentarii UDMR au susținut cu urșii sunt „fiare” care pun în pericol viața și bunurile.

„Ziua de azi e una foarte importantă. UDMR a fost singura formațiune care a atras atenția că suprapolpularea urșilor va fi o problemă. Sunt un om care știe și cunoaște ce înseamnă un animal care se siutează la cel mai înalt nivel al lanțului trofic. Apare în zone locuite. În orașele mari din blocurile cu 10 etaje ursul pare drăgălaș și asemănat cu ursul de pluș de pe canapea. Aceste fiare sunt un pericol real. În Mureș doi oameni au fost uciși. Viața oamenilor este mai presus de orice. Din acest motiv am depus un amendament care prevede extinderea intervenție în cazul atacurilor urșilor și în extravilan, și pe câmp și pe potecile turistice”, a declarat deputatul UDMR Kolcsar Karoly.

AUR i-a acuzat pe cei de la UDMR că își doresc un „braconaj ascuns”. „Se vrea uciderea a cât mai multor urși”, a spus deputatul Rusu Daniel Gheorghe.

„Haideți atunci să nu mai lăsăm să se circule cu mașina pentru că în fiecare an mor oameni în accidente. Să dăm o lege și împotriva câinilor, care și ieri și alaltăieri au mutilat și au ucis oameni. Nu este normal să ucidem animale. Nu trebuie să facem din asta o prioritate”, a spus acesta.

Deputatul Konczei Csaba, de la UDMR a spus că majoritatea atacurilor urșilor au avut loc în extravilan, la stâne, și atunci era nevoie de amendamentul UDMR.

Ordonanța de Urgență aprobată miercuri de Parlament prevede intervenția asupra urșilor prin alungare, tranchilizare, relocare ori extragere prin eutanasiere sau împuşcare.

Echipa de intervenție este condusă de primar/viceprimar și este formată din jandarm, vânător și medic veterinar, iar decizia daca animalul este ucis sau nu aparține echipei de intervenție.

Persoanele care împiedică prin orice mijloace intervenția imediată a autorităților în cazul urșilor pot fi sancționate cu amendă între 7.000 și 10.000 de lei.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button