National

WWF România cere statului ajutor pentru conservarea pădurilor

Problema defrișărilor nu mai este o noutate pentru țara noastră. În acest sens, WWF România a lansat o petiţie prin care solicită statului ajutor în eforturile de conservare a pădurilor, având în vedere că pădurile sunt pe cale să piardă încă o luptă, de această dată pentru alocarea fondurilor europene din cadrul PNS (Planul Naţional Strategic), transmite organizaţia într-un comunicat.

„Pădurea înseamnă viaţă, ajută-ne să trăim! Semnează petiţia!” este mesajul ONG-ului Word Wild Fund for Nature.

Tăierile ilegale vor continua în păduri. Astăzi, pădurile sunt pe cale să piardă încă o luptă, de această dată pentru alocarea fondurilor europene din cadrul PNS (Planul Naţional Strategic). Doar 0,46% din fonduri sunt alocate pentru conservarea pădurilor şi gospodărirea lor sustenabilă, iar ONG-urile trag un semnal de alarmă că este nevoie de minimum 10%, pentru a putea pune în practică ce ne-am asumat în faţa insituţiilor europene. Decizia este la Ministerul Agriculturii, care nu are interes direct în conservarea pădurilor, iar Ministerul Mediului, cel de care aparţin pădurile, lasă un gol în această problemă, transmite WWF.

„România se confruntă în continuare cu probleme privind tăierile ilegale, conservarea pădurilor valoroase şi administrarea ariilor protejate. Deşi deţine două treimi din pădurile virgine ale Europei, pare prea puţin interesată să asigure protejarea pădurilor valoroase. Din cele peste 6,5 milioane de hectare de pădure din ţara noastră, mai puţin de 3% sunt protejate împotriva tuturor tăierilor”, scriu cei de la WWF.

WWF România consideră că procentul este prea scăzut şi trebuie să ajungă la minimum 10%, aşa cum ne-am asumat în faţa instituţiilor europene. În caz contrar, ecosisteme forestiere valoroase rămân în afara protecţiei.

„Această problemă ne priveşte pe toţi, indiferent dacă lucrăm sau nu în dome-niul lemnului, dacă locuim în zona rurală sau venim doar în vacanţă prin pădure. Cu toţii avem nevoie de natură, de apă, de aer curat şi este important să avem grijă de sănătatea pădurilor.
Acum este momentul să găsim soluţii pentru o serie de subiecte şi nevoi legate de păduri, fie că vorbim de tăierile ilegale, de distrugerea unor habitate for-estiere, de valorificarea superioară a lemnului recoltat din păduri sau de protejarea pădurilor valoroase. Nu vom putea să rezolvăm aceste probleme fără a investi în eforturile de conservare, fără a despăgubi proprietarii carora le sunt impuse restricţii în recoltarea lemnului, fără să susţinem o tranziţie verde şi justă pentru comunităţile locale dependente de lemn. Avem nevoie de sprijin”, declară Radu Melu, manager naţional Departament Păduri, la WWF România.

 

WWF România a tras un semnal de alarmă către Guvernul României, însă se pare că nu este suficient.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button